* Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Libya’nın doğusunda egemenliği elinde tutan General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, Misrata Limanı’na giden Jamaika bandıralı Türkiye gemisine el koyduklarını açıkladı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, ticari kargo gemisi Mabrouka’nın Derna Limanı yakınlarında durdurulduğunu ifade etti. Mismari, gemide 9’u Türkiye vatandaşı olmak üzere 17 mürettebatın bulunduğunu söyledi.
Türkiye’den henüz resmi açıklama yapılmadı.
Gemi Ras el-Hilal limanına çekildi.
Anadolu Ajansı, sahibi Türkiye vatandaşı olan geminin ilaç taşıdığını yazdı.
Habere göre, Ahmed el-Mismari'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada geminin, “yasak ilan edilen bölgeye girdiği ve yapılan çağrıya cevap vermediği” iddiasıyla el konulduğu ifade edildi. Açıklamada, mürettebatında 9 Türkiye, 7 Hindistan, bir Azerbaycan vatandaşı bulunan ve varış noktasının Misrata olduğu belirtilen geminin, “denizcilik kural ve kanunlarına aykırı hareket ettiği için soruşturma ve denetim altına alındığı” kaydedildi.
“Gemiye çağrı yaptıklarını ama herhangi bir cevap alamadıklarını” ileri süren Mismari, “Bunun üzerine botlarla gemiye yaklaşıp gemiye çıktık. Gemi Misrata’ya götürülmek üzere ilaç yüklüydü. Kaptan izlemesi gereken prosedürleri izlemedi ve izin almaksızın yasak olan bölgeye girdiler. Gemide herhangi bir silah olmadığı tespit edilmiştir” diye konuştu.
AA'nın edindiği bilgilere göre, geminin işletmecileri, el koyan taraflarla temasa geçti ve mürettebatın durumunun iyi olduğu öğrenildi.
TIKLAYIN - AB, İtalya ve Almanya’ya Nota
Daha önce de insani yardım malzemeleri taşıdığı açıklanan Roseline-A gemisi, Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir komutanın sevk ve idaresinde yapılan Irini Harekatı'nda görevli Almanya firkateyni tarafından Mora yarımadasının güneybatısında durdurulmuş, gemide arama yapıldığı ileri sürülmüştü.
Ne olmuştu?
Libya'nın eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi 2011 yılında öldürüldü. Sonrasında ülkede iç savaş çıktı. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre Libya'da çatışmalar nedeniyle sayısı tam olarak bilinmese dahi şu ana kadar binlerce kişi hayatını kaybetti.
Türkiye, BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH); Rusya, Mısır, ABD, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise ülkenin doğusuna hakim olan General Halife Hafter güçlerini destekliyor. Ülkenin büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde. (AS)