Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd) ve ORAM İltica Sığınma ve Göç Örgütü, bugün Beyoğlu'nda düzenlenen bir toplantıyla Türkiye'de LGBTT sığınmacı ve mültecilerin sorunlarını gösteren ve çözüm önerilerini içeren "Emniyetsiz Sığınak" başlıklı raporunu açıkladı.
Raporda yer alan tavsiyeler özetle şöyle:
Hükümete, İçişleri Bakanlığı'na ve uydu kentlerdeki polis birimlerine yönelik tavsiyeler:
- LGBTT sığınmacılara ve mültecilere yönelik şiddetin önlenmesi durdurulması ve söz konusu bu fillerin kovuşturulması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
- LGBTT sığınmacılarından ve mültecilerinden talep geldiği takdirde ikamet ettikleri alanlarda düzenli devriyeler görevlendirilmelidir.
- Polise kaydını yaptırmış "geçici sığınma" başvurusu sahipleri de dahil olmak üzere sığınmacılara çalışma izninin sağlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili diğer kamu kuruluşları ile eşgüdümlü olarak çalışılmalıdır.Vaka bazında, çalışma izni başvurusunda bulunan sığınmacılar çalışma izni başvurusunda ödenecek ücretlerden ve ibraz edilmesi gereken belgelerde muaf tutulmalıdır. Verilen çalışma izni yalnızca tek bir iş verene bağlanmamalıdır.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliğine ve BMMYK Genel Merkezine tavsiyeler:
- Cinsel Yönelim ve Toplumsal Cinsiyet Kimliğine Dayalı Mülteci Statüsü Başvurularına İlişkin ve BMMYK Kılavuz İlkeleri'ne ve 2002 tarihli BMMYK Toplumsal Cinsiyet Temelli Zulümde Uygulanacak Kılavuz İlkelere uygun olarak eğitim materyelleri geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.
- İlgili BMMYK personeline, mültecilik iddiasının araştırıldığı mülakat sürecinde, soruları sorarken kişinin cinsel pratiklerine ya da geçmişteki cinsel aktivitelerine değil cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği bakımından LGBTT grubuna dahil olup olmadığını anlamaya odaklanmalarını temin edecek bir eğitim ve yönlendirme sağlanmalıdır.
- BMMYK tarafından "mülteci" olarak tanınan LGBTT sığınmacılarının, eğer "yerleştirilmek" üzere bir üçüncü ülkeye yönlendirilmeleri söz konusuysa, BMMYK LGBTT mültecilerin yerleştirme ülkesi tarafından varsa partneriyle birlikte kabul edilebilmesi için gayret gösterilmelidir.
STK'ler ve çalışanlarla ilgili tavsiyeler:
- Mevcut hizmet ve yardımlar, cinsel yönelim ya da cinsel kimliklerine bakılmaksızın ve ayrım gözetmeksizin ilde yaşayan tüm sığınmacı ve mülteciler için eşit düzeyde ve erişilebilir olmalıdır.
- LGBTT sığınmacılarla ve mültecilerle temas noktasında olan personel, uygun bir tarzda ve bireysel farklılıklara saygılı bir biçimde davranmaya teşvik edilmelidir.
- Yalnızca LGBTT sığınmacılar ve mülteciler değil, ilde yaşayan tüm sığınmacılar ve mültecilerle toplantılar yapılarak, onlara hakları ve herhangi bir hak ihlaline uğramaları ya da bir şiddet, taciz veya kanuna aykırı ayrımcılık olayına maruz kalmaları durumunda başvurmaları gereken şikayet ve koruma makamları konusunda bilgi verilmelidir.(AA/EÜ)