"Ebru'nun öldürülmesi çok üzücü. Bu sadece LGBTT'lere yönelik bir şiddet olayı değil, kadına yönelik şiddet de aynı zamanda."
Bu sözler öldürülen transseksüel Ebru Soykan'ın evinin önünde düzenlenen basın açıklamasına katılan müzisyen İlkay Akkaya'ya ait.
Toplumun ötekileştirmeyi normalleştirerek bu olayların yaşanmasının önünü açtığını"" söyleyen Akkaya, "emniyetin yaklaşımından yasalardaki eşitsizliğe kadar birçok şeyin bu olayların yaşanmasına neden olduğunu" düşünüyor.
Tanbay: Anayasa belli kişiler için var
bianet'e konuşan dansçı-aktivist Zeynep Tanbay da "Bu ötekileştirmelerden yorulduğunu" söyledi.
"Anayasa bu ülkede sanki belli kişiler için var ve işliyor. Oysa ki herkesin adalet önünde eşit olması gerekiyor."
"Cinsel yönelimleri heteroseksüel olmayan herkes ayrımcılığa uğruyor, devlet de bunları teşvik ediyor" diyen aktivist Leman Yurtsever, "LGBTT'lere şiddet uygulayan ya da öldürenlere ödül gibi cezalar verildiğini, bu nedenle de
vakaların artış gösterdiğini" belirtti.
Yurtsever, "Toplum vicdanı dediğimiz şey harekete geçsin. İnsanlar öldürülenlerin kendi çocukları olabileceğini düşünerek empati kursunlar" dedi.
Ertel: "Kendi gibi" olmayana hoşgörü
Baba Zula grubundan Murat Ertel de Soykan için düzenlenen eylemdeydi.
"İnsanların 'farklı' oldukları için aşağılanmalarına ve kötü muamele görmelerine karşı olduğu için eyleme katıldım. Bu tür eylemlere katılımın artmasının LGBTT'lerin haklarının konuşulabilirliğini arttıracaktır."
"Herkesin kendi gibi olmayanlara sevgi ve hoşgörüyle yaklaşmasını" isteyen Ertel, "Bu toplumun yüzde 99'unun Müslüman olduğunun savunmayı bırakılmasını" istedi.
"Eyleme çeşitli gruplardan, değişik ideolojilerden ve kimliklerden insanın katılmasını sevindirici bulduğunu" ifade eden oyuncu Ayça Damgacı "bu kalabalığı samimi ve umut verici bulduğunu" kaydetti.
"İnsanlar kendi cinsellikleriyle yüzleşmeli. Cinselliğin konuşulması için alanlar yarattığımızda bu nefret içeren olaylar da yaşanmayacaktır diye düşünüyorum."
Şahin: Asıl sorumlu devlet
Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin de "Soykan'ın öldürülmesinin ardındaki asıl sorumlunun devlet olduğunu gözden kaçırmamak gerektiğini" söyledi.
"Özellikle ayrımcılığa uğrayanları korumak devletin görevi. Bizlerin gücünün yetmediği aşikar."
Şahin, "Bu cinayetleri normalleştirerek devletin tarafından devam ettirildiğini, insan hakları ihlallerinin de sürdürüldüğünü" vurguladı.
Arkadaşları evinin önünde eylem yaptı
Soykan, salı akşamı (10 Mart) saat 19:00 sularında eski sevgilisi tarafından Cihangir Pürtelaş sokaktaki evinde boğazı kesilerek öldürüldü. Avukat Fırat Söyle katilin babası tarafından karakola teslim edildiğini söyledi. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve LGBTT Hakları Platformu bu gün Soykan'ın evinin önünde bir basın açıklaması yaparak Anayasa'nın eşitlik maddesine "cinsel yönelim" ve "cinsiyet kimliği" ifadelerinin eklenmesini talep ettiler. (BÇ/TK)