“'Türkiye’de Eşcinsel Olmak' programıyla hayatın her alanından ve toplumun her kesiminden Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT) bireylerin çeşitliliğini ortaya çıkarmak ve Türkiye’de eşcinsel olmanın ana resmini hep birlikte yansıtmak istiyoruz.”
Kaos GL'den Ali Erol Mayıs'ta başlayıp Kasım'da sonlandıracakları “Türkiye’de Eşcinsel Olmak” söyleşilerini düzenleme amaçlarının “bir tane eşcinsel olmadığını göstermek olduğunu" söylüyor.
"Sorularımız var"
Erol bianet’e şöyle konuştu:
“Sorularımız var: İşçi, modacı, öğrenci, sanatçı, HIV+, gazeteci, Kürt, azınlık, yoksul, mülteci, tutsak olmak, taşrada yaşıyor olmak, yabancı olmak gibi durumlar, Türkiye’de eşcinsel olma hallerini nasıl şekillendiriyor merak ediyoruz. Ayrıca LGBTT bireyler bu durumlar üzerinden kendilerini nasıl var ediyorlar ve kimliklerini nasıl kuruyorlar? Bu da söyleşiler sonucunda ulaşmayı amaçladığımız yanıtlardan biri.”
Söyleşiler kitap olacak
Söyleşilerin bir kitapta toplanacağını belirten Erol “ortaya çıkacak resmin yansıtacağı çeşitlilik ile aynı zamanda LGBTT bireylerin varoluşları ve yaşadıkları sorunların benzerlikleri ve farklılıkları da LGBTT topluluğu için görünür kılınacağı” görüşünde.
“Eşcinsel yönelimli insanların en az heteroseksüel insanlar kadar çeşitlilik gösterdiklerini biliyoruz. Eşcinsel yönelim her tür dinsel, etnik, sosyokültürel, mesleksel ve politik grupta birbirine yakın oranlarda görülüyor."
Türker İzmir'de, Mungan İstanbul'da konuşacak
Gazeteci-yazar Yıldırım Türker “Türkiye’de Eşcinsel Olmak” söyleşileri kapsamında İzmir’de eşcinsel ve yazar olmayı anlatacak.
Kaos GL İzmir’in ev sahipliği yapacağı söyleşi 11 Ekim 2008, Cumartesi, Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Türkiye'de Eşcinsel Olmak söyleşilerinin bir diğer konuğu şair-yazar Murathan Mungan.
8 Kasım'da İstanbul'da konuşacak olan Mungan homofobi, cinsel yönelim, toplumsal yapı, ayrımcılık ve edebiyat üzerine konuşacak.
Söyleşi dizisi kapsamında bugüne dek yapılan dokuz etkinlikte aralarında gazeteci-yazar Ayşe Düzkan, sanatçı Erinç Seymen, gazeteci Kürşad Kahramanoğlu, avukatlar Hülya Gülbahar ve Yasemin Öz’ün de bulunduğu 14 kişi eşcinsel ve gazeteci, yoksun, öğrenci, sanatçı, kadın ve tutsak olmayı anlattı.
Bugüne dek yapılan söyleşilerden bazıları Kaos GL’nin sitesindeki ilgili bölümden okunabilir. (BÇ/EZÖ)