"Cemil İpekçi hem Türkiye'de ayrımcılık yok diyor, hem de cinsel kimliğini açıkladığı için eleştirdiği LGBTT örgütlerinin kendisine destek olmadığını söylüyor. Bu bir çelişki değil midir?"
LGBTT Hakları Platformu üyesi Dr. Begüm Başdaş, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) örgütlerini ve yürüttükleri mücadeleyi eleştiren, "Türkiye'de LGBTT'lere yönelik ayrımcılık yok" diyen modacı Cemil İpekçi'yi bu sözlerle eleştirdi. "İpekçi eşcinsel derken sadece erkekleri kastederek kadınları yok sayıyor, bu bile bir ayrımcılık işaretidir" dedi.
"LGBTT örgütlerinini yürüttükleri mücadeleye hiç destek olmamış birinin eleştirileri ve örgütlerin emeklerini yok sayan açıklamaları bu ayrımcılığı yapanları haklı çıkartmaktan başka hiçbir işe yaramaz." .
"LGBTT'ler şiddete uğruyor, işten atılıyor, toplumdan izole ediliyorlar"
Başdaş, Lambdaistanbul'un 2007'deki "Eşcinsel ve Biseksüellerin Sorunları" anketindeki verilerin Türkiye'de LGBTT yönelik ayrımcılığı açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
"Ankete katılan eşcinsel ve biseksüellerin birçoğu 'açık' değildi" diyen Başdaş İpekçi'ye şu rakamları hatırlatıyor:
"Katılımcıların yüzde 23'ü fiziksel şiddete uğramış. Yüzde 87'si en az bir çeşit sosyal şiddet yaşamış - sözlü şiddet, yok sayma, ilişki kesme gibi. Yine ankete katılanların yüzde 50'si tanımadıkları kişilerden şiddet görmüşler.
"Bu veriler bile toplumda önyargı ve ayrımcılığın ne kadar yaygın ve nefret suçlarının ne kadar önemli bir problem olduğunu belirtiyor. Her iki kişiden biri tanımadığı kişilerden şiddet görüyor! Ayrımcılık yok nasıl diyebiliriz!"
Başdaş, İpekçi'nin "ruj sürme hakkı talep ediyorlar" açıklamasına da şu yanıtı veriyor:
"Kaç trans yoldan çevriliyor, markette alışveriş yaparken ruj sürmek olarak sembolleştirilebilecek bedensel performanslarından 'teşhircilik' cezası alıyor, alay konusu ediliyor. Gündüz sokağa çıkmaları engellenmeye çalışılıyor. Seks işçiliğine zorlanıyorlar. Buna ayrımcılık demiyorsak neye diyebiliriz?"
"Örgütlüyüz, mücadele ediyoruz!"
"İpekçi birinin hakkı ihlal edilseydi arkasında dururum demiş. Eşcinsel olduğu için görev verilmeyen Halil İbrahim Dinçdağ'a destek verdi mi? LGBTT dernekleri kapatılırken buna itiraz etti mi? "
LGBTT mücadelesinin özellikle 1993'ten bu yana örgütlü olarak sürdüğünü ve çok yol alındığını belirten Başdaş, "Örgütleniyoruz çünkü yok sayılıyor, ayrımcılığa uğruyoruz. Sorun yaşayanlara sosyal ve hukuki danışmanlık yardımında bulunuyoruz. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve İzmir'de yürüyüşlerle, açtığımız davalarla mücadelemizi başka alanlara da taşıyoruz" dedi.
LGBTT Hakları Platformu anayasanın LGBTT'leri de kapsayacak şekilde düzenlenmesini, ayrımcılığı engelleyen kanunların oluşturulmasını istiyor.(BÇ)
* LGBTT Hakları Platformu'nun çalışmaları, Kaos GL, Lambdaistanbul, Siyah Pembe Üçgen, Hevjin LGBTT Oluşumu, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu ve Pembe Hayat üyeleri ve avukatlar Elif Ceylan Özsoy, Senem Doğanoğlu, Yasemin Öz ve Fırat Söyle tarafından yürütülüyor.