Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi’nden Umut Güven, Ankara’dan başlayan LGBTİ etkinliklerine yönelik yasak ve engellemeleri bianet’e değerlendirdi.
Yasaklara tepki göstermek için Çanakkale’de düzenledikleri LGBTİ etkinliklerini arttırdıklarını anlatan Güven, “Bu yasak sadece Ankara’nın derdi olmadığı gibi, sadece LGBTİ aktivistlerinin de derdi olmamalı” dedi. Tüm hak savunucularını dayanışmaya çağırdı.
"İlk defa polis gözetiminde bir etkinlik gerçekleştirdik"
Ankara’daki yasaktan sonra Çanakkale’de herhangi bir engellemeyle karşılaştınız mı?
Hayır, şimdiye kadar herhangi bir engellemeyle karşılaşmadık. Açıkçası bugüne kadar Çanakkale’de rahattık, herhangi bir eylem veya etkinliğimizde polis müdahalesi ya da gözetimi olmamıştı.
Ama geçen hafta yaptığımız sokak etkinliği polis gözetiminde gerçekleşti. Bir müdahale olmasa da, polisin varlığı bizim için bir ilkti. Yaşadığımız süreçten dolayı olduğunu düşündük.
"Yasaklanan etkinlikler toplumsal barışa çağırıyor"
Ankara’da yasak hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu yasak Ankara’daki derneklerin, Pembe Hayat’ın, Kaos GL’nin çalışmalarını kısıtlayan, durduran bir yasak oldu. Dernek faaliyetleri sonlandı, akademik çalışmalar etkilendi. Bizim için kabul edilemez bir şey. Yasaklanan bu etkinlikler toplumsal barış, eşitlik ve özgürlükle ilgili ve herkesi ilgilendiriyor.
Ankara’da gerçekleşen yasağın birçok şehre de güç verdiğini düşünüyorum; LGBTİ’lerin susturulmasını, ötekileştirilmesini meşru kılacak, ayrımcılığı pekiştirecek bir güçten bahsediyorum.
Buna dikkat çekmek için geçen hafta Çanakkale’de bir çöp toplama etkinliği yaptık. Bunun, yasaklanan diğer etkinliklerden farkı olmadığını göstermek istedik.
Hukuksal olarak süreç başlatıldı. Biz de takibinde olacağız.
Ayrıca Ankara ve diğer illerdeki yasağa tepki olarak, etkinliklerimizi sıklaştırdık. Elimizden geldiğince yasaklar ve engellemelere karşı dayanışma içinde olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz.
"Eskisi gibi rahat karar alamıyoruz"
Peki bu yasak Çanakkale’deki LGBTİ’lerin hayatını nasıl etkiledi?
Bizim etkinliklerimize yönelik bir engelleme girişimi olmasa da, etkinliklerimizi gerçekleştirirken eskisi gibi rahat ve özgür karar alamıyoruz. Endişeliyiz. Gözler eskiye göre daha fazla üstümüzde.
Eskiden Çanakkale’de görünürlük problemimiz yoktu. Herkes rahatça sokak etkinliklerine katılabiliyor, fotoğraflarda videolarda rahatça yer alabiliyordu. Ama bu yasaklardan sonra, insanlar etiketlenmemek için fotoğraflarda yer almak istememeye, etkinliklere gelmemeye başladı. Geçen haftaki eylemimizin polis gözetiminde gerçekleşmesi bazı arkadaşlarımızı rahatsız etti.
Tüm bu yasaklardan sonra insanlar endişeli. Küçük gibi görünen bu sorunlar, insanların hayatını ciddi anlamda etkiliyor.
"Sadece Ankara'nın ve LGBTİ'lerin sorunu değil"
Diğer illerden LGBTİ örgütleriyle iletişim halinde misiniz?
Bu sürece dair Bursa, Ankara ve İstanbul’daki LGBTİ örgütleriyle görüştük ve fikir alışverişi yaptık.
Şehirlerarası örgütlenme ve dayanışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Keşke hepimiz birbirimizle iletişim halinde olsak ve ortak bir noktadan ses çıkarabilsek, bu şekilde bugünleri daha rahat aşacağımızı düşünüyorum. Hepimiz bu yasağı yaşamışçasına bunu dert etmeliyiz.
Tabii, bu yasak sadece Ankara’nın derdi olmadığı gibi, sadece LGBTİ aktivistlerinin de derdi olmamalı. Toplumdaki herkes, hak temelli çalışan bütün gruplar bu konuda ortaklaşmalı.
Ne olmuştu?Ankara Valiliği 16 Kasım'da Alman LGBTİ Film Günleri'ni yasaklamıştı. bianet’in sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyesinin 18 Kasım’da Mardin’de düzenlenmesi planlanan 11. ayağı da hedef gösteren haberler ve tehditler nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ankara Valiliği 19 Kasım'da da "LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri" süresiz olarak yasakladığını duyurdu. Beyoğlu Kaymakamlığı ise British Council'in KuirFest ortaklığıyla 25 Kasım’da düzenleyeceği film gösterimini iptal etti. Bursa ve Kocaeli'de de iki LGBTİ etkinliği yerel idare ve kolluk kuvvetlerinde engellendi. Ankara’daki LGBTİ dernekleri Kaos GL ve Pembe Hayat, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dava açtı. Hak savunucuları da #LGBTİYasaklanamaz etiketiyle yasakları sosyal medyada protesto etmeye başladı. #LGBTİYasaklanamaz etiketi, dün akşam Twitter’da Türkiye gündeminde 4. sıraya yükseldi. |
(ÇT)