Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bursa Özgür Renkler LGBTİ+ Derneği’ndan Semih Özkarakaş, Ankara’dan başlayan LGBTİ etkinliklerine yönelik yasak ve engellemeleri bianet’e değerlendirdi.
Özkarakaş, Ankara’daki süresiz yasak ilanından sonra Bursa’da bir film gösteriminin yazılı herhangi bir karar olmadan engellendiğini anlatırken, “Tüm yasaklara rağmen mücadele etmeyi ve yeni pratikler geliştirmeyi öğreniyoruz” diyor.
Duyduğumuz kadarıyla Bursa’da 20 Kasım’da bir etkinliğiniz yazılı bir karar olmaksızın engellendi. O gün neler yaşandı, anlatabilir misiniz?
20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü için bir film gösterimi yapacaktık. Etkinlikten bir gün önce, etkinliği yapacağımız yere emniyetten iki kişinin geldiği ve “diretilirse müdahale edileceği” söyleniyor. Ama ortada yazılı bir karar yok.
Avukatımız gerekli başvuruları yaptı. Valiliğe şikayette bulunduk. Emniyet sürekli Güvenlik Şube’ye sevk etti ama buradan da bir cevap alamadık. Çok keyfe keder bir uygulama. Ankara yasağından sonra alınan bir tavır gibi görünüyor.
Daha önce Bursa’da hiç etkinliğiniz engellenmiş miydi?
Bursa’da 2013’ten bu yaza kadar herhangi bir etkinliğimize müdahale gerçekleşmemişti. Yazın, Bursa Kent Konseyi’nin hedef gösteren yazısıyla başlayan süreç sonucunda, . Nilüfer Müzik Festivali’nde etkinliğimiz iptal edildi. Ayrıca bildiğiniz gibi Nilüfer Kent Konseyi’nin LGBTİ kotası üzerinden de tartışmalar başlamıştı. En sonunda 20 Kasım’daki olay oldu.
Ankara’da süresiz yasağı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Anayasa’nın 10. Maddesinin açıkça ihlali söz konusu. Tüm LGBTİ+’lara yönelik en temelde susturmayı, onların dolaptan çıkıp, sokağa çıkıp görünür olmamalarını engellemeyi amaçlayan bir yasak. Sadece Ankara’yı değil hepimizi ilgilendiriyor.
Bursa’da engellenen film gösteriminin ardından bir etkinlik düzenlediniz mi?
Evet, üç etkinliğimiz oldu. Bunlardan ilki üniversitede PDR topluluğuna yönelikti. 1 Aralık Dünya AIDS Günü yaklaşınca da cinsel sağlık eğitimi yaptık. Bir de dayanışma partisi yaptık. Ama parti yapmadan önce “acaba engellenir mi” tedirginliği yaşadık.
Bizim Bursa’da 2013’ten beri en büyük kazanımlarımızdan biri, LGBTİ dostu mekanların oluşması. Ama bu engellemeden sonra, mekanlar buna nasıl yaklaşacak, diğer etkinliklerimizi nasıl yapacağız gibi bir kaygımız oluştu.
Bu etkinliklerde herhangi bir sorun yaşadınız mı?
Hiçbir sıkıntı yaşamadık ama psikolojik olarak bir tedirginlik vardı. Etkinliğe gelmek isteyenler tedirgindi. “Açık kimlikli değilim, etkinlikte bir sorun olmaz değil mi” gibi sorular oldu. Bazı arkadaşlarımızda motivasyon düşüklüğü oldu.
Bursa’da Saadet Partisi, LGBTİ’lere karşı eylem yaptı. Hem Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ kotasına tepki gösterdiler, eylemde “AK Parti yasallaştırdı, CHP yaygınlaştırdı” pankartı vardı.
Yasağın ardından Bursa’da yaşayan LGBTİ’ler için hayat değişti mi?
Belli semtlerde ya da çevrelerde bir değişiklik olmadı ama Yıldırım gibi yerler zaten LGBTİ+’lar için kolay görünür olabilecekleri bir yer değildi.
Bursa’da sürekli trans seks işçilerinin hem barınma haklarına hem çalışmalarına yönelik müdahaleler vardı. Polis geçenlerde trans seks işçilerine saldırmış ve biri hastanelik olmuş.
Diğer illerdeki LGBTİ örgütleriyle iletişimde misiniz? Yasaklara karşı bir stratejiniz var mı?
Bu yasakla bizi susturmak istedikleri için birarada durmaya ve dayanışmayı devam ettirmeye çalışıyoruz.
Zaten bütün zorlukları bilerek Bursa’da LGBTİ+ görünürlüğü için çalışıyorduk. Bursa LGBTİ+’lar için OHAL’den önce zaten gözaltındaymış gibi hissettiren bir şehir olduğundan, tüm yasaklara rağmen mücadele etmeyi ve yeni pratikler geliştirmeyi öğreneceğiz.
Ne olmuştu?Ankara Valiliği 16 Kasım'da Alman LGBTİ Film Günleri'ni yasaklamıştı. bianet’in sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyesinin 18 Kasım’da Mardin’de düzenlenmesi planlanan 11. ayağı da hedef gösteren haberler ve tehditler nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ankara Valiliği 19 Kasım'da da "LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri" süresiz olarak yasakladığını duyurdu. Beyoğlu Kaymakamlığı ise British Council'in KuirFest ortaklığıyla 25 Kasım’da düzenleyeceği film gösterimini iptal etti. Bursa ve Kocaeli'de de iki LGBTİ etkinliği yerel idare ve kolluk kuvvetlerinde engellendi. Ankara’daki LGBTİ dernekleri Kaos GL ve Pembe Hayat, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dava açtı. Hak savunucuları da #LGBTİYasaklanamaz etiketiyle yasakları sosyal medyada protesto etmeye başladı. #LGBTİYasaklanamaz etiketi, dün akşam Twitter’da Türkiye gündeminde 4. sıraya yükseldi. |
(ÇT)