Haberin İngilizcesi için tıklayın
* Fotoğraf: 1 Mayıs 2015, Antep. "Buradayım Rafığım" yazılı pankarttaki "rafık" kelimesi, Arapça "refik" kelimesinden geliyor ve Antep'te "arkadaş/yoldaş" anlamında kullanılıyor.
Antep Zeugmadi LGBTİ’den S.Özgür., Ankara’dan başlayan LGBTİ etkinliklerine yönelik yasak ve engellemeleri bianet’e değerlendirdi.
Ankara Valiliği’nin yasak kararının, LGBTİ’lerle ilgili önyargıları beslediğini söyleyen Özgür., yasak kararının ardından Antep’te iki LGBTİ aktivistinin önce sözlü, ardından fiziksel şiddete maruz kaldığını anlattı.
Antep’te bir engellemeyle karşılaştınız mı?
Karşılaşmadık. Ama Ankara’da yasaklanan paneli Antep’te yaptık, ardından da ODTÜ’de gösterimi engellenen filmi gösterdik ve bir basın açıklaması gerçekleştirdik.
Ankara’daki yasağı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu yasağı bir insan hakkı ihlali olarak tanımlıyoruz. Herkesi olumsuz yönde etkiliyor. LGBTİ’lerin hak ve özgürlüklerini kısıtlıyorlar. Diğer illere yayılabileceğini düşünüyorum.
Antep’te durum nasıl?
Şu an Antep’te bir yasak yok. Fakat tüm Türkiye’de olduğu gibi toplumsal bir baskı var. Antep’te yeterince görünür değiliz, görünürleştiğimizde buraya da yasakların gelebileceğini düşünüyoruz.
Ankara’daki yasaktan sonra Antep’te etkinlik yaparken kaygılarınız oldu mu?
Kesinlikle bir kaygı yaşıyoruz. Birçok insan etkinliklere gelmiyor, gelenler de gözaltına alınma korkusu, saldırı olabileceği kaygısı yaşıyorlar.
Peki Ankara’daki yasaktan sonra, Antep’te LGBTİ’lerin hayatında bir değişiklik oldu mu?
Yasaktan önce tüm Türkiye’de olduğu gibi Antep’te de baskılar ve önyargılar vardı. Yasaktan sonra ise önyargılar arttı. Ankara Valiliği, bu yasak kararıyla homofobik ve transfobiklere yeşil ışık yaktı.
Yasakların ardından iki arkadaşımız şiddete maruz kaldı. Sosyal medya hesabımıza “Siz hastasınız ve Valilik buna dur dedi. Biz de vatandaşlar olarak geçit vermeyeceğiz” şeklinde mesajlar atıldı.
Bir eşcinsel arkadaşımız tramvayda dış görüntüsünden dolayı tacize uğradı, direnince fiziksel şiddete maruz kaldı.
Başka bir trans erkek arkadaşımız da sokakta homofobik ve transfobik söylemlere maruz kaldı ve buna karşı çıkınca fiziksel şiddete uğradı. Ardından gittiği karakolda, polisler kendisine “Boşverin ya, bu tür olaylar hep oluyor, genelde translar geliyor. Sonuç alamıyoruz, boşuna başınızı ağrıtmayın” demiş. Arkadaşımızın ısrarları üzerine karakolda işlem yapılmış.
Antep’te çok fazla mülteci yaşıyor. LGBTİ mülteciler nasıl durumda?
Mültecilere karşı önyargılar var. Antep’teki insanlar onları “vatan haini” olmakla suçluyorlar. Birçoğu şiddete maruz kalıyor. LGBTİ mültecilere ise hem homofobik ve transfobik hem ırkçı önyargılarla yaklaşıyorlar. LGBTİ mülteci olmak ötekinin ötekisi konumuna geliyor.
Ne olmuştu?Ankara Valiliği 16 Kasım'da Alman LGBTİ Film Günleri'ni yasaklamıştı. bianet’in sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyesinin 18 Kasım’da Mardin’de düzenlenmesi planlanan 11. ayağı da hedef gösteren haberler ve tehditler nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ankara Valiliği 19 Kasım'da da "LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri" süresiz olarak yasakladığını duyurdu. Beyoğlu Kaymakamlığı ise British Council'in KuirFest ortaklığıyla 25 Kasım’da düzenleyeceği film gösterimini iptal etti. Bursa ve Kocaeli'de de iki LGBTİ etkinliği yerel idare ve kolluk kuvvetlerinde engellendi. Ankara’daki LGBTİ dernekleri Kaos GL ve Pembe Hayat, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dava açtı. Hak savunucuları da #LGBTİYasaklanamaz etiketiyle yasakları sosyal medyada protesto etmeye başladı. #LGBTİYasaklanamaz etiketi, dün akşam Twitter’da Türkiye gündeminde 4. sıraya yükseldi. |
(ÇT)