LGBTİ’lerin bir dergisi daha oldu!
Çark Dergi 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.
CHP İstanbul milletvekili Melda Onur’un da katıldığı etkinlikte, Esmeray da kısa bir tiyatro performansı sergiledi.
Girişte Soma’da hayatını kaybeden madencileri anmak için siyah kurdeleler dağıtıldı. Etkinliğin ardından düzenlenmesi planlanan parti ise iptal edildi.
Dergide neler var?
Online bir dergi olan Çark, sürekli güncellenen bir içeriğe sahip. Kültür sanattan siyasete, geniş bir içeriğe sahip olacak dergi, LGBTİ dostu mekanlar, LGBTİ yaşam tarzı, güncel haberlere LGBTİ bakış açısı, röportajlar, etkinlik duyuruları gibi konular içerecek.
Dün Beyoğlu The Hall’da düzenlenen lansmanla birlikte yayına giren ilk bölümde hapisteki LGBTİ’ler ve göçmen LGBTİ’lerle ilgili röportajlar, Ahmet Yıldız ve N.Ç. davalarının karşılaştırıldığı bir video röportaj, çeşitli kültür sanat ve siyaset yazıları yer alıyor.
Çark ne demek?
Derginin editörlerinden Seçil Epik, en zorunun isim bulma süreci olduğunu söylüyor.
Lubunca’da “çarka çıkmak”, partner aramak için dolaşmak anlamına geliyor.
“LGBTİ hayatının nabzını tutacağız”
bianet’e konuşan Seçil Epik, Çark’ın hem LGBTİ’lerin sesini duyuracak, hem de geri kalan herkesin hayatı LGBTİ’lerin gözünden görebileceği bir dergi olduğunu anlatıyor.
“LGBTİ’lerin dergisi olarak KaosGL var, bianet’te LGBTİ haberleri çıkıyor. LGBTİ’lerle ilgili güncel haberler, davalar bu mecralarda konuşuluyor. Biz de LGBTİ hayatının nabzını tutacağız.
“Kültür, sanat, sinema, siyaset, tiyatro, röportajlar her şey olacak dergide. Herkesin kendini ifade edebileceği, istediklerinde köşelerinin olabileceği bir dergi hazırladık.
“LGBTİ’lerin dertlerini anlatabileceği bir mecra olsun, aynı zamanda İstanbul’un LGBTİ hayatını da takip etmek istedik.”
Herkese açık
Peki dergide kimler yazacak? Seçil Epik cevaplıyor:
“LGBTİ hareketinin içinde olan ya da olmayan ama bununla ilgili söyleyecek sözü olan herkese açığız.
“Başta LGBTİ’ler, herkes okusun. Heteroseksüeller de okusun, bizim gözümüzle nasıl görünüyor, onu görsün. Dergide birçok insanı ilgilendirecek konular işlenecek, çünkü etrafımızdaki ötekileştirme çemberi daraldığında herkes içinde kalacak ve Türk, Kürt, Sunni, heteroseksüel, eşcinsel farketmeyecek.” (ÇT)