Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Sincan F2 No’lu Cezaevi idaresi, LGBTİ+ aktivisti ve akademisyen Cihan Erdal’e gönderilen söyleşi sorularını ‘sakıncalı’ bularak kendisine vermedi.
Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Erdal, tez araştırması için geldiği İstanbul’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilen Kobani eylemlerine ilişkin operasyon kapsamında 25 Eylül Cuma 2020'de gözaltına alındı. Erdal, 2 Ekim tarihinde tutuklandı.
TIKLAYIN - LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal da gözaltında
TIKLAYIN - Mahpus akademisyen Erdal: İyiliğin kazandığını göreceğiz
Dara Demiralp, bianet’te yayımlamak amacıyla akademisyen Cihan Erdal’la yapacağı söyleşinin sorularını 31 Mart 2021 Çarşamba günü Acele Posta Servisi (APS) yoluyla gönderdi. Bir süre sonra PTT Gönderi Takip sisteminden yaptığı sorgulamada, mektubun 2 Nisan Cuma günü cezaevi yetkilileri tarafından teslim alındığını gören Demiralp, aradan iki hafta geçip Erdal’dan bir yanıt alamayınca Erdal’ın ailesini aradı.
Sorular 'sakıncalı' bulundu
Ancak ailesi mektubun henüz Erdal’a ulaşmadığını söyleyince Demiralp, Sincan F2 No’lu Cezaevi idaresine telefon açarak mektubun akibetini öğrenmek istedi. Cezaevi Mektup Komisyone yetkilisi, Demiralp’a, “Sizin gönderdiğiniz mektupta ‘sakıncalı’ sorular görüldü. ‘Sakıncalı’ görüldüğü için de mektup şahsa teslim edilmedi” dedi.
Dara Demiralp mektubun giriş kısmının Erdal'a veridlidğini ancak söyleşi sorularının olduğu kısmın çıkarıldığını ve kendisine başka bilgi verilmediğini belirtti. Demiralp mektubun verilmemesinin nedeninin LGBTİQ+ hareketiyle ilgili şu soru olabileceğini söyledi:
“’Öteki’ olarak gördüğü herkesi ve her kesimi hedef haline getiren iktidar, son zamanlarda yaratmış olduğu nefret söylemiyle bu sefer LGBTİQ+ hareketini hedef almış durumda. Farklı kimliklerinin yanında LGBTİQ+ bir mahpus olarak bu süreci nasıl yorumluyorsun?"
Demiralp, “Gönderdiğim mektup, Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum olarak atanma sürecine denk gelmişti. Hükümetin, o süreçte Boğaziçi Üniversitesi’nde direnen öğrencilerin direniş meşrutiyetini kırmak için LGBTİQ+ hareketine yönelik nefret söylemi üretip hedef haline getirmişti. Cihan Erdal’a sansür uygulamalarının bir nedeni de bu olsa gerek” yorumunu yaptı.
Ne olmuştu?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 ilde 82 kişi hakkında Kobani eylemlerine ilişkin gözaltı kararı verildi. 25 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirien operasyonda LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal'ın da aralarında bulunduğu, HDP'den eski milletvekili, eski ve yeni MYK üyeleri, belediye başkanı ve çok sayıda parti yöneticisi gözaltına alındı. Erdal, 2 Ekim tarihinde tutuklandı.
18 Mayıs 2021 tarihinde ilk kez hakim karşısına çıkacak.
Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Erdal, tez araştırması kapsamında İstanbul’daydı.
Cihan Erdal, iki dönem üst üste Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeliği yapmıştı. Uzun yıllar boyunca Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP’nin LGBTİ+ komisyonlarında da yer alan Erdal, LGBTİ Barış Girişimi’nin de kurucularından.
Erdal, MYK üyesi olduğu dönemde HDP’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin çalışmalarında yer almış, LGBTİ+ hakları alanında parti içerisindeki çalışmalarının yanı sıra kamuoyuna dönük çalışmalar da yürütmüştü.
Erdal'ın tutuklanmasının ardından Cihan Erdal'a Özgürlük (#freecihanerdal) adlı bir imza kampanyası düzenlendi. Enzo Traverso, Judith Butler, Etienne Balibar, Noam Chomsky, Silvia Federici, Toni Negri ve Wendy Brown gibi dünyaca ünlü birçok isim de dahil 2500 akademisyen kampanya metnini imzaladı.
21 Ocak 2021 tarihinde Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Türkiye'deki insan haklarının durumu ile başta Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasi mahpuslara ilişkin bir önergeyi görüşüp oyladı. Oylama öncesinde milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Cihan Erdal dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısını yapmıştı. (FD)