2009'un sonlarında sunulan "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu Kanun Tasarısı Taslağı"nın 3. Maddesi'nde yer alan "cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, cinsel kimlik, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, ... ve benzeri temellere dayalı ayrımcılık yasaktır" hükmünde yer alan "cinsel kimlik" ibaresinin taslaktan çıkarılmasına LGBT örgütleri tepki gösterdi.
Dün (2 Şubat) yaptıkları bir yazılı açıklamayla lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler için hak savunuculuğu yapan inisiyatif ve dernekler, taslağın İçişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde duyurulan son halinde "cinsel kimlik" sözcüklerinin çıkarılmış olduğunu gördüklerini açıkladı ve ibarenin yeniden eklenmesini talep etti.
"Cinsel Kimlik" ibaresine taslakta yer verilmesiyle, LGBT bireylere karşı ayrımcılıkla hukuki mücadelenin de önünü açacaktı.
"LGBT bireylere karşı ayrımcılık ve ihlaller meşrulaştırılıyor"
Farklı şehirlerden LGBT örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada şunlara değindi:
"Ayrımcılığa karşı vatandaşları korumaya yönelik hazırlanan bu yasa tasarısından Cinsel Kimlik ibaresinin çıkartılması, LGBT bireylere karşı ayrımcılığı ve insan hakları ihlallerini meşrulaştırmaktadır."
"Tasarıdan cinsel kimlik ifadesinin çıkartılması, Devlet Bakanı Aliye Kavaf'ın eşcinselliği hastalık olarak gören homofobik yaklaşımının AK Parti hükümetinin politikalarını yansıttığını bir kez daha bize göstermiştir."
Taslak LGBT derneklerine de sunulmuştu
Taslağın "Eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı, yasak kapsamındaki ayrımcılık türleri" başlıklı maddesinde "cinsel kimlik" ibaresinin de yer aldığı taslak 2009 yılı sonlarında görüş alınmak üzere bakanlıkça barolar, akademik çevreler ve STK'lere ulaştırılmış, geçen yılın Mart ayında Kaos GL Derneği'ne de gönderilmişti.
İnsan Hakları Ortak Platformu'nun (İHOP) hazırladığı taslağı esas alarak İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan çalışma Adalet Bakanlığı tarafından da kabul edilmiş ve cinsel kimlik kavramı "heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel, transeksüel, travesti ve benzeri cinsel kimlikleri ifade eder" olarak tanımlanmıştı.
Aynı "vazgeçme" taktiği, TCK tasarısında da uygulanmıştı
2004 yılında Meclis Adalet Alt Komisyonu'nda görüşülen Türk Ceza Yasası Tasarısı'nın "ayrımcılık" suçunu düzenleyen 170. maddesine, "cinsel yönelim" ibaresi de eklenmiş ve eşcinseller için hukuki mücadele yolunun da açılacağı beklentisi oluşmuştu.
Tasarıda yer alan ifadeler kısa süre sonra komisyon tarafından tasarıdan çıkarılmıştı; gelişmeyi Lambdaistanbul'dan Serdar Soydanlı "eşcinsel bireyler olarak bir kez daha yok sayıldık" diye değerlendirmişti.
LGBT örgütleri cinsel yönelim ve cinsel kimlik temelli ayrımcılığa karşı düzenlemelerin Anayasa'da yer alması için mücadele ediyor; 2007 yılında yedi örgüt bir araya gelerek "Anayasa LGBTT Komisyonu" kurdu. (EÇ/EÖ)
* Fotoğraf: Kaos GL
Yazılı açıklamada imzası bulunan örgütler:
Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi, Hevjîn Diyarbakır LGBTT Oluşumu, İstanbul-LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi