Başbakan Erdoğan’ın Hollanda’da Türkiyeli bir aileden alınıp lezbiyen bir çifte verilen Yunus isimli çocuğun biyolojik ailesine iade edilmesini istemesinin üzerine LGBT hakları savunucuları yazılı bir açıklama yaparak, meclisi çocuk hakları ile ilgili gerçek gündemi takip etmeye çağırdı.
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) yapılan yazılı açıklamada, çocukların LGBT ebeveynler tarafından yetiştirilmesinin bir tür çocuk hakkı ihlali olarak yansıtılmasından dolayı kaygılarını ifade etti.
LGBT bireylerin çocuk yetiştirme yeteneklerinin, LGBT olmayan bireylere göre bilimsel olarak farklı olmadığı gibi, LGBT bireylerin de her birey gibi çocuk yetiştirmeye hakkı olduğunun altını çizdi.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun Avrupa’da eşcinsel ve/veya Hıristiyan çiftlere verilen Türkiyeli çocuklarla ilgili çalışma başlattığının hatırlatıldığı açıklamada, “Komisyon muhafazakar kaygılara mesai harcayacağına Türkiye’de çocuk hakları ihlallerini çözmeye yoğunlaşmalıdır” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’de çocuk haklarına ilişkin gerçek gündem çocuk intiharları, yeni asgari ücret düzenlemeleri ile işçileştirilmeye devam edilen ve iş cinayetleriyle öldürülen çocuklar, çocuk gelinler, anadilinde eğitim hakkından mahrum kalarak eğitim hayatlarında devamlı bir adım geride bırakılan, basit tedbirler alınmadığı için her geçen gün su kanallarında, trafik kazalarında, belediye çukurlarında hayatlarını kaybeden çocuklar ve çocuklara yönelik aile içi şiddet, taciz ve tecavüzlerdir.
“İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun hiç bir bilimsel dayanağı olmayan argümanlarla ile toplumu yanıltmaktan vazgeçmesini ve çocuklara yapılan hak ihlallerini araştırırken çocukların gördükleri şiddet ve istismarın sebeplerinin araştırılmasını ve önüne geçilmesini talep ediyoruz.”
Ne olmuştu?
Şu anda 9 yaşında olan Yunus'un 5 aylıkken Hollandalı makamlarca ailesinin elinden alınmasının nedeni, kolundaki kırık ve başındaki şişlikler yüzünden hastanelik olmasıydı. Yunus'un annesi, oğlunu yanlışlıkla yere düşürdüğünü öne sürmüş, Gençlik Dairesi ise bu olayı çocuğa kötü muamele edildiğinin açık bir kanıtı olarak değerlendirmişti. NRC Handelsblad gazetesinin haberine göre, ailenin diğer iki çocuğu da benzer sebeplerle sosyal hizmetlerce alınmak istenmiş ancak aile çocuklarını Türkiye’ye getirerek buna engel olmuştu.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çocuğun biyolojik ailesine geri verilmesi için tekrar dava açılması için Yurtdışı Türkler Başkanlığı'na talimat verdi ve Hollanda hükümeti nezdinde girişimde bulunacaklarını açıkladı.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun da inceleme başlattığı, 17 Nisan'da Almanya'dan başlayarak bazı ülkelerde yapılacak araştırmalar üzerine bir rapor hazırlanacağı da açıklandı.
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Biz o kültürü de kınamıyoruz ama yabancı bir kültür olan eşcinsel aileye veriliyor. Çocuk haklı sebeplerden alınsa bile ailenin kültürüne en yakın kültüre verilmeli" diye konuştu.
Dün (21 Mart) ise Hollanda’ya giden Başbakan Erdoğan “Eşcinsel bir aileye bir çocuğun teslim edilmesi toplumumuzun ahlak kurallarına ve inanç değerlerine terstir. Biz emaneti emin ellere teslim etmek zorundayız. STK’ların olayı Hollanda hükümetine ve yargısına bırakmaması ve kendilerinin devreye girmesi gerekir” dedi.
Yunus ve iki annesi, güvenlik amacıyla adresi gizli tutulan bir eve yerleştirildi. (ÇT)