Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilgili mitler ve gerçekleri ele alan Lezbiyen Cinsel Sağlığı broşürü Türkçeye çevrildi.
Uluslararası LGBTİ Birliği ILGA'nın "Lesbians' health: myths and realites" adlı broşüründen uyarlanan Lezbiyen Cinsel Sağlığı: Mitler ve Gerçekler’de Meme ve Rahim Ağzı Kanseri, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve HİV, Psiko-Sosyal Sağlık gibi konular yer alıyor.
Broşürde cinsel sağlık hakkında kapsamlı ve doğru bilgiye ulaşmanın, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrımcılığa uğramadan ulaşmanın LGBTİ'lerin hakları arasında olduğu vurgulanıyor.
Çevirisi Sedef Say ve Zeynep Serinkaya tarafından yapılan, Efsun Sertoğlu, Nurgül Öz ve Özge Gözke tarafından uyarlanan broşürün illüstrasyon ve tasarımları Özge Özgüner'e ait.
MİTLER | GERÇEKLER |
İki kadın gerçek bir cinsel deneyim yaşayamaz. | Cinselliği “penis-vajina” üzerinden tanımlayan heteronormatif toplumsal yapı, “gerçek cinselliği” penetrasyona indirgemektedir. Bu nedenle, iki kadın arasında yaşanan cinselliğin “gerçek” olmadığı düşüncesi toplumda yaygındır. İki kadının cinsel ilişkiye giremeyeceği fikri, birbirlerine enfeksiyon geçiremeyeceği fikrini de beraberinde getirir. Oysa dünyadaki kişi sayısı kadar farklı cinsel deneyim olduğunu söylemek mümkündür. Cinsellik; cinsiyetlere, organlara ve belirli cinsel davranışlara hapsedilemez. |
İki kadın birbirine HIV bulaştıramaz. | İki kadının birbirine HIV bulaştırma riski düşük olmakla birlikte, yine de böyle bir risk vardır. Ancak bu konudaki araştırmaların azlığı sebebiyle lezbiyenlerde HIV oranının halen azımsandığı söylenebilir. |
Rahim ağzı kanseri yalnızca heteroseksüel kadınların problemidir. | Rahim ağzı kanseri dünya genelinde kadınlar arasında görülen en yaygın kanser türlerindendir. Homoseksüel ya da heteroseksüel ilişki yaşayan her kadın HPV (İnsan Papilloma Virüsü) taşıyıcısı olabilir. HPV enfeksiyonu dünya üzerinde cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türlü olarak bilinmektedir. Bu virüsün bazı türleri rahim ağzı kanserinin ortaya çıkmasında önemli rol oynar. |
Broşürle ilgili basın bülteninde şu ifadelere yer veriliyor:
“Sağlık hakkına erişmede LGBTİ'lerin önyargılarla karşılaşması ve sağlık personelinin bilgisizliği LGBTİ'lerin sağlık hizmetlerine erişimini sınırlıyor, olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bilgilendirme ve sosyal farkındalık kampanyalarının eksikliğinden dolayı, yanlış inanışlar ve ön yargılar ne yazık ki sağlık uzmanları kadar lezbiyenlerin kendileri tarafından da yeniden üretilebiliyor.
“Jinekolojik muayenenin doğum kontrolü ve gebelikle bağdaştırılması, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların kadın kadına ilişkide bulaşmayacağı düşüncesi ise, lezbiyenlerin düzenli sağlık kontrolünden kaçınmasına neden olabiliyor.
“Meme ve rahim ağzı kanseri, HIV, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve psiko-sosyal sorunlar konusunda bilgilere yer veren Lezbiyen Cinsel Sağlığı: Mitler ve Gerçekler broşürü, bu konularda doğru bilinen yanlışlar, hastalıkların belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgiler veriyor.
“Lezbiyenler arasında güvenli cinsellik yaşanmıyorsa, CBYE ve HIV bulaşma riski bulunuyor. Cinsel ilişkide kondom, oral bariyer ya da latex eldiven kullanımı, CBYE'lere karşı koruma sağlıyor. HPV aşısı yapılsa dahi düzenli pap-smear kontrolü ise rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için önem taşıyor.” (ÇT)
Lezbiyen Cinsel Sağlığı: Mitler ve Gerçekler broşürü için tıklayın.