Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, 2018 yılında Ağrı'da kaybolduktan sonra cesedi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in cinsel istismara uğramış olması ve bu durumun görmezden gelinerek dosyada yer almamasını Meclis gündemine taşıdı.
Konuya ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı'na soru önergesi veren Taşdemir, dosyada gözlemci olarak bulunan UCİM avukatının bianet'e verdiği röportajı hatırlattı:
"Tüm sanıklar ve Leyla'dan DNA alınmadı"
"Avukat dosyaya müdahilliklerinin kabul edilmediğini, Ağrı Barosu'nun verdiği yetkinin istinaf aşamasına denk gelmesinden dolayı evraklara ulaşmada sorun yaşadıklarını, bir nevi engellendiklerini ve en nihayetinde UYAP vasıtasıyla dosya içeriğine ulaşabildiklerini aktarmıştır.
"Avukatlar dosyalara ulaştıklarında ve adli tıpçı doktorlar ile tüm raporları incelediklerinde 2018'de alınan ilk adli tıp raporundaki ibarelere göre Leyla Aydemir'in istismar edildiği durumunu öğrenmişlerdir. Daha sonra alınan raporların aksi ifadeler içermesi ve ilk raporu gören savcı ve hâkim tarafından konunun aydınlatılması adına hiçbir girişimde bulunulmaması birçok şaibeyi de ortaya çıkarmaktadır. Avukatlara göre ilk rapordan sonra savcının vakit kaybetmeden tüm sanıklardan ve Leyla'dan DNA örneğinin alınması ve eşleşme adına olayın üstüne gitmesi gerekirdi.
"Yine daha önce de Ağrı ilinin küçük olması, sanıkların birbiriyle kardeş, tanıdık olması nedeniyle davanın başka bir ile alınması talebi henüz karşılanmamış ve yeni bir duruşma günü de verilmemiştir."
TIKLAYIN - "Adalet Bakanlığı'nın sisteminde kayıtlı raporu savcı nasıl görmez?"
TIKLAYIN - "Hangi çocuklar kayboluyor?", bu soru önemli
"Raporu görmezden gelenler için yaptırım olacak mı?"
Ağrı Milletvekilinin yanıtlanması istemiyle Meclis'e sunduğu sorular şöyle:
- 2018- 2021 yılları arasında kaç çocuk cinsel istismara uğramıştır? Kaç çocuk kaybolmuştur? Bu çocukların cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?
- Kayıp çocuklar, cinsel istismara uğrayan çocuklar sorunun araştırılması, çocuk hak ve özgürlüklerini esas alan korunma odaklı bütüncül çözümlerin tartışılması ve önleyici mekanizmaların geliştirilmesi amacıyla Bakanlığınızın çalışmaları mevcut mudur?
- UCİM avukatlarının olaya yönelik süreç aktarımlarını da göz önünde bulundurarak, dosyanın kapatılmasına dair iddialara ilişkin incelemelerde bulunacak mısınız?
- Dosyadaki ilk raporu görmezden gelen ve hakkaniyetli bir soruşturma ve kovuşturma yürütmeyen savcı, hâkim ve tüm ilgilerle ilgili nasıl bir yaptırım öngörüyorsunuz?
- Davanın olayın özgün şartları nedeniyle başka bir ile alınması talebinin karşılanmamasının yasal gerekçesine ilişkin herhangi bir araştırma yapılacak mıdır?
- Cinsel istismara dair rapordan sonra sanıklardan DNA örneği alınması veya Leyla'nın otopsisi yapılması amacıyla hızlıca yeni bir soruşturmanın yürütülmesi konusunda Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?
- Leyla Aydemir'in dosyasının örtbas edilmeye çalışılmasının asıl gerekçesi nedir?
Ne olmuştu?
Ağrı'da 15 Haziran 2018'de Ramazan Bayramı dolayısıyla ailesiyle dedesine ziyarete gittiği Bezirhane köyünde kaybolan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in bulunması için çalışma başlatılmıştı. Leyla Aydemir'in cesedi, kaybolduktan 18 gün sonra köye 2 kilometre mesafede, kent merkezine giden yolun yakınında akarsu kenarındaki ağaçların arasında bulunmuş, vücudunda darp ya da yara izine rastlanmayan çocuğun cenazesi Bezirhane köyünde toprağa verilmişti.
Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan davada tutuklu sanık Aydemir "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, tutuksuz yargılanan 6 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etmişti.
Davada yerel mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan amca Yusuf Aydemir de tahliye edilmiş. Avukatların tahliyeye itirazı ise reddedilmişti.
(AÖ)