Uluslararası Filistin ve Ortadoğu Konferansı için İstanbul'a gelen Filsitinli eski gerilla ve Filsitin Halk Kurtuluş Cephesi siyasi Büro temsilcisi Leyla Halid'le küçük bir söyleşi yaptık.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu'daki barış sürecinden Hamas-El-Fetih ilişkilerine dair sorularımızı yanıtlayan Halid, "Ortadoğu barışının umudunun sosyalizmde olduğunu" söylüyor.
"Uçak kaçırma eylemi gerekliydi, amacına da ulaştı"
Filisitin sorununa dikkat çekmek için 1969 ve 1970'de iki ayrı uçak kaçırma eylemine katılan Halid "Bu eylemlerin amacına ulaştığını ve dünyanın Filistin'de yaşananların farkına vardığını" belirtti.
"Partimizin yaptığı bir macera değildi. Silahlı eyleme geçmemiz tüm dünya devrimcilerinin de bize destek vermesine vesile olmuştu. Bu eylemler sayesinde Filistin sorunu Birleşmiş Milletler'in gündemine taşındı. Filistin Kurtuluş Örgütü tanındı. Her şeyden önemlisi de bizi sadece mülteci, yardıma muhtaç insanlar gibi görenlerin gözünde Filistin halkını bir ulus olarak tanımaya başladı."
"El-Fetih ve Hamas özgürlük için değil iktidar için savaşıyor"
Filistin'e girişi yasak olan ve Ürdün'de yaşayan Halid'e göre işgal edilen topraklarda tarihin en zor günleri yaşanıyor. Halid, Hamas ve El-Fetih'i birbirleriyle çatıştıkları için eleştiriyor:
"Biz kendi içimizde sorunlar yaşasak bile bunun dışarıya taşmaması ilkesiyle hareket ediyorduk. Parti olarak Oslo sürecine karşı çıktık ve eleştirdik ama FKÖ çatısından ayrılmadık. Buna karşın El Fetih ve Hamas, İsrail'e karşı mücadele etmek yerine iktidar savaşı yapıyor, İslamcılar ile sağcı ulusalcıların iktidar için bir çekişmesi yaşanıyor."
"El Fetih iktidarı vermek istemiyor, Hamas ise İslami çözüm öneriyor" diyen Halid, "Hamas'ın hatası, silah kullanmak ve antidemokratik yöntemlere başvurmak oldu. Oysa, birliğe en çok ihtiyacımız olan bir dönemden geçiyoruz" diyor ve Halk Cephesi olarak, bu iki grubu uzlaştırmak için formüller üzerinde çalıştıkları bilgisini" veriyor.
"İsrail oldukça barış da olmayacak"
Halid'in, ABD Başkanı Obama'yı ve Ortadoğu'nun barış umudu olarak lanse edilmesiyle ilgili görüşleri şöyle:
"Biz bur görüşlere aldanmıyoruz. İsrail bölgede durduğu sürece Ortadoğu'da barış olmayacak. Obama ABD siyasetinin içinden çıktı ve onun bir parçası."
ABD'nin tarihinin en iğrenç dönemlerini George Bush ve George W. Bush dönemlerinde yaşadığını ifade eden Halid'e göre Obama'nın seçilmesinin ardından ülkenin kötüleşen imajını düzeltme isteği var.
"Obama ABD'nin kötüleşen imajını düzeltme arzusunun sonucu olarak başkan seçildi. Bunda da başarılı oldular. Siyah ve genç bir başkan bu konuda hayli yol da aldı. Ama diğer görüntüyü, yani para üzerine kurulmuş bir sistem olduğu için değişen bir şey de olmayacak. Obama istese bile kendisine kalan miras böyle. Örneğin yaşanan küresel ekonomik kriz şu an en önemli şeyin yine para olduğu görüşünü perçinlemiş durumda."
"Obama Ortadoğu için değil ABD halkı için umut olabilir"
Halid, Obama'nın sadece ABD halkı için umut olabileceği görüşünde.
"Dış politikada köklü bir değişim olmuş değil. Olmaz da. Demokratlar iktidar oldukları dönemde politika olarak genelde şiddeti ve savaşı tercih etmiyorlar ama Ortadoğu'da değişen bir şey yok. Kırmızı çizgiler hala yerinde duruyor."
Ortadoğu'daki petrol kuyularının ABD dış politikası açısından hâlâ önemli olduğunu belirten Halid, son dönemde buna suyun da eklendiğini söylüyor. "ABD İsrail'i suyla beslemek istiyor."
Obama'nın ABD'nin saldırgan politikalarını değiştirmek için çabaladığını yineleyen Halid, "Seçim kampanyasında vaat ettiği bir çok şeyi yapamadığı için Obama'nın da diğerlerinden farklı olmadığını" belirtti.
"Yeni kuşaklara mücadele geleneğini miras bıraktık"
"Bizler yeni kuşaklara mücadele geleneği bıraktık. Sadece Filistin'de değil, tüm dünyada. Belki ben Filistin'in özgürlüğünü göremeyeceğim ama yeni kuşaklara daha iyi bir hayat, özgür bir ülke bırakmak için mücadele ettiğimiz düşünüyorum" diyen Halid'e göre "Ortadoğu'daki barışın umudu Obama olamaz. Barış için umut sosyalizmde."(BÇ)