Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in seçilmiş milletvekili olarak halen hapishanede olmasına dair soru önergesi verildi.
29 Haziran'da Leyla Güven'in tahliye edilmesi için Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonuçlanmış Güven için tahliye kararı çıkmıştı. Ancak, Güven ile ilgili verilen tahliye kararına savcılık bir üst mahkemeye itirazda bulundu. Savcılık itirazını değerlendiren 10. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararını kaldırmıştı.
24 Haziran'da milletvekili seçildi
Demokratik Topluk Kongresi Eş Başkanıyken tutuklanıp Diyarbakır Cezaevine gönderilen Leyla Güven, 24 Haziran seçiminde, Hakkari’den HDP Milletvekili seçildi.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Güven’in yargılandığı mahkemenin, Güven’in dokunulmazlık kazandığı gerekçesiyle oybirliği ile tahliye kararı verdiğini hatırlattı.
Güven için 11 Temmuz tarihli duruşmada da tahliye kararı çıkmadı. Bir sonraki duruşma 4 Kasım 2018’de.
“Savcı bu talimatı kimden aldı?”
Önergede, “Milletvekili Güven’in tutukluluk halinin, Anayasanın 83. maddesinin 2. Fıkrasına açıkça aykırı olduğu” ifade edildi.
Anayasa’nın 83/2 maddesi şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”
Bakan Gül’den şu soruları cevaplaması istendi:
* Leyla Güven neden Anayasa’daki açık hükme ve bu doğrultuda verilen mahkeme kararına rağmen cezaevinde?
* 29 Haziran 2018 tarihinde davanın görüldüğü mahkemece Leyla Güven hakkında milletvekilliği dokunulmazlığını kazandığı gerekçesiyle oybirliği ile tahliye kararı verilmiş olmasına rağmen Güven daha cezaevinden çıkmadan savcılık hangi gerekçe ile tahliye kararına itiraz etti? Savcıya bu yetki hangi merci tarafından tevdi edildi?
* Savcı neden Güven hakkındaki tahliye kararına rağmen Güven’in cezaevinden çıkışına izin vermedi? Bu talimatı nereden aldı? Bakanlığınızın konuya bir dahli sözkonusu mu?
* Savcının Güven’in tahliyesine rağmen cezaevinden çıkışına izin vermemesi aynı zamanda hürriyeti tahdit suçu teşkil etmiyor mu? Savcı hakkında soruşturma başlatıldı mı/başlatılacak mı?
"Hukuk devleti ilkesi ihlal ediliyor"
* 29 Haziran’da Leyla Birlik hakkında oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme daha sonra Güven’in tutukluluğunun devamlılığına oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme heyeti aynı dava dosyası hakkında bu kadar kısa sürede nasıl fikir değiştirdi?
* Mahkemeye talimat mı verildi?
* Mahkeme heyetinin bu tavrı aynı zamanda hukukun güvenirliğini ve toplumdaki adalet duygusunu zedelemiyor mu? Hukukun üstünlüğünü korumakla mükellef olan yargı organları neden hukuki kaideleri alt üst ederek hukuk devleti ilkesini ihlal edebiliyorlar?
* Leyla Güven hakkındaki tutuklama kararı seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahale değil mi? Mahkemeler bu müdahale yetkisini nereden alıyor? (AS)