Fransa merkezli Leroy Merlin Yapı Market’in Türkiye'deki mağazalarında 3 Ekim’de başlayan greve uluslararası destek büyüyor.
DİSK'e bağlı Sosyal İş sendikası ile Leroy Merlin Yapı Market arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev Türkiye'nin ilk AVM ve yapı market grevi.
Fransız Genel Emek Konfederasyonu (CGT) temsilcisi bugün Bursa'daki mağaza önünde grev yapan işçileri ziyaret etti. Ayrıca Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) grevci işçilere bir destek mesajı gönderdi.
UNI Küresel Sendika, Fransa Ticaret ve Hizmetler Federasyonu, İspanya Ticaret, Konaklama ve Turizm İşçileri Federasyonu ve Haiti Bağımsız İşçiler Sendikası da Leroy Merlin grevine dayanışma mesajlarını iletmişti.
“Leroy Merlin Fransa’da yapamadığını burada yapıyor”
Fransa Genel Emek Konfederasyonu Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Marie Christine Naillod “Leroy Merlin Fransa'da yapamadıklarını burada yapıyor. İşverenin grev kırıcılığı kabul edilemez.” dedi.
Naillod, grevde çok sayıda kadın işçi olmasına da vurgu yaptı; “Bu ayrıca özel bir anlam taşıyor. Bu mücadelede kadınların ağırlıkta olması çok anlamlı bir durum”.
Sosyal-İş Sendikası Genel Sekreteri Celal Uyar “Nasıl ki Kavel grevi Türkiye işçi sınıfımız açısından özel bir anlam taşıyorsa, Leroy Merlin grevimiz de AVM'lerde yaşanan bir ilk olması açısından anlamlıdır” dedi.
Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) de dün yayınladığı destek mesajında şirketin Yunanistan’da mağazaları olduğunu ve sektörlerindeki işçileri grev hakkında bilgilendirdiklerini belirtti.
“Dünyanın dört bir yanındaki işçilerin yalnızca bir seçeneği vardır, işçiler çok uluslu şirketlerin karı için fedakarlıkta bulunmayı kabul etmemelidir. İşçiler birliklerini güçlendirmelidir.”
Sendika yüzde 15 zam öneriyor
Yapı onarım işlerinde Avrupa ikincisi, dünya dördüncüsü Leroy Merlin, Türkiye’deki ilk mağazasını 2010’da Bursa’da ikinci mağazasını bir yıl sonra Ankara’da açtı. Firmanın dünya çapında 69 bin 600 çalışanı var.
Nisandan bu yana devam eden TİS görüşmelerinde idari konular ve çalışma koşulları ile ilgili 11 maddede, parasal haklar ile ilgili maddelerin ise tamamında anlaşma sağlanamadı.
Yaklaşık 400 kişinin çalıştığı iki iş yerinde sendika üç yıllık, işveren ise bir yıllık TİS imzalamak istiyor.
İşverenin yüzde 4,5 ücret artışı öneriyor. Sendika ise birinci yıl için yüzde 7, yılda 5 günlük 4 ikramiye (toplam 20 günlük ikramiye), mevcut yol ve yemek yardımının yanı sıra iki bayram için 100’er TL bayram yardımı, yılda bir defa 200 TL yakacak yardımı ve çocuk yardımı talep ediyor. Bunun işverene maliyeti yüzde 15.
Sendika, çoğu iki yıldır zam alamayan Leroy Merlin işçilerinin ücretlerinin enflasyon karşısında yüzde 15’lik bir kayba uğradığı için TİS ile bu kayıpların giderilmesinin gerektiğini belirtiyor. (BK)