Cohen'in şarkıları dört kuşağı etkiledi, hala da etkilemeye devam ediyor. Dinleyenler için sanatçının şarkılarını bu kadar önemli kılan, anlattığı hikayelerin samimiyeti olsa gerek. Her türlü duygu Cohen'in şarkılarında şiirsel bir karamsarlıkla yer alır ve dinleyenin içine işler.
'Yazıdan müziğe doğru bir yol'
1938 doğumlu Kanadalı sanatçı, ilk olarak şiire bulaşır ve 1956 yılında öğrenciyken ilk şiir kitabı Let Us Compare Mythologies'i çıkarır. 1960'lı yıllar boyunca Cohen edebiyat çizgisinde kalır, şiir ve roman kitapları yazar.
60'ların sonunda bir folk müzik kariyeri edinmek üzere Amerika'ya göç eden Cohen'in ilk albümü Songs of Leonard Cohen'dir. Ticari bir albüme göre oldukça karanlık olduğu halde başarı yakalar.
1970'lerde Cohen'in ilk albümündeki başarısı, onu özellikle Avrupa'da kült bir şarkıcı haline getirmeye başlar. Bu dönemde yaptığı en önemli albüm Songs Of Love And Hove ve albümün belki de ne bilinen şarkısı Famous Blue Raincoat'tur. Karısı tarafından yakın bir dostuyla aldatılan bir erkeğin, bu dosta yazdığı mektuptan oluşan şarkının sözleri içten ve vurucudur:
"Eğer yolun yine buralara düşerse, benim için ya da jane için, bil ki düşmanın uyuyor, kadını ise özgür"
'Kaybedenlerin En Görkemlisi'
80'lere gelindiğinde Cohen'in müziği daha da depresif bir tona bürünür. Toplumsal konularla ilgili kara mizah yaptığı şarkıları, özellikle I'm your man albümünde görülür. Albüme adını veren şarkının sözleri, bir aşk ilişkisinin çıkmazlarını yalın bir şekilde anlatır:
"Eğer bir aşık istersen, / Benden istediğin her şeyi yapacağım / Ve eğer başka tür bir aşk istersen / Senin için bir maske takacağım"
Cohen'in genç müziksever kitlesiyle buluşması, 90'larda yaptığı Future albümüyle ve albümdeki üç parçanın Natural Born Killers filminde kullanılmasıyla olur. Future şarkısında Cohen gelecekle ilgili kehanetini fısıldar:"Geleceği görüyorum kardeşim: Cinayet var"
'Görkemli Kaybeden' Leonard Cohen, bir röportajda kendisini kötümser olarak görüp görmediğini sorduklarında "kendimi kötümser biri olarak görmüyorum"der."Bence kötümser insan yağmur yağmasını bekler, oysa ben iliğime kadar ıslanmış hissediyorum"
Bu dibe vurmuşluk hissinden dolayı mı bilinmez, Cohen, 1994'ten itibaren beş yıl boyunca bir zen manastırında kalır.
2000'li yıllarda yaptığı albümlerde her zamanki Cohen karamsarlığının izine rastlanır ama son zamanlarda yaptığı bir açıklamaya göre, yaşlanmaya dayalı nörolojik değişikler sebebiyle depresif ruh hali hafiflemiş.
Cohen kendisinde her zaman bir çatlaklık olduğunu kabul ediyor ve "her şeyde bir çatlak vardır, ışık böyle girer içeri" diyor. Şarkılarında, şiirlerinde hayatın çirkin ve acı yanlarını anlatırken toz pembe gözlükler takmaz. Chelsea Hotel şarkısında, bir rivayete göre Cohen'in Janis Joplin'e söylettiği gibi "çirkiniz ama müzik bizde." (GK/HK)