Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'nın 12 Mayıs'tan beri Lefke Avrupa Üniversitesi'nde (LAÜ) sürdürdüğü greve Üniversite yönetimi müdahale etmeye çalışıyor. Sendikanın yaptığı açıklamaya göre yönetim "sınav komisyonları" adı altında grevde bulunan öğretmenlerin ders notlarını öğrencilerden isteyerek, öğrencilerden kendi sınav sorularını hazırlamasını istedi:
"Bu duruma çok şaşıran öğrenciler, dersleri veren öğretim elemanlarından sınavları almak istemelerini üniversite yönetimine bildirmelerine rağmen, üniversite yönetimi söz konusu uygulamanın kesin olacağını, aksi taktirde, sınıfta bırakılacaklarını, hatta okuldan uzaklaştırmaya varan cezalar alabileceklerini söyledi."
"Rektör öğrencileri tehdit ediyor"
Grevde oldukları gerekçesiyle sendika üyesi öğretim elemanlarının bir dönem boyunca verdikleri dersleri hiçbir yasal uyarı olmaksızın, üniversite mevzuatı işletilmeksizin ellerinden alındığını ifade eden sendika, bu derslerin alanları farklı az sayıda öğretim görevlisine dağıtıldığını söyledi:
"2. Sınıf öğrencilerinden Arda Yeni ile Sedat Özdemir Üniversite rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu tarafından tehdit edildiler. Rektör, öğrencilere 'Hayatınız boyunca görüp göreceğiniz en yüksek mertebedeki kişinin karşısındasınız' diyerek serzenişte bulundu. 'Seni iyi tanıdık, bundan sonra kendine dikkat et!' diyerek tehdit etti."
LAÜ’de sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkı için çabalayan akademisyenler bir süredir uyarı ve beş günlük grev dahil olmak üzere üniversite yönetimine karşı tepkilerini dile getirmişlerdi.
Öğretim görevlilerinin şikayetleri neler?
Akademisyenler yaptıkları açıklamada şikayetlerini şöyle sıraladı:
- LAÜ’de hiçbir akademik organ ya da kurul, akademik kurallar ışığında bağımsız iş yapabilme olanağına sahip değil. Yönetim işten çıkarma ve işe alma konularında yine tamamen keyfi ve baskıcı bir tavır sergiliyor.
- Toplam ders yükleri ve mesai günleri konusunda belirli bir düzenleme olmadığından bu konuda üniversite düsturuna aykırı uygulamalar –Cumartesi/Pazar günleri aniden işe çağrılma ve gelmek zorunda bırakılmak, hiçbir ek mesai ödemesi olmadan akşam saatleri çalışmak durumunda bırakılmak, haftada 20 saatin çok üstüne çıkabilen ders yükleri gibi- söz konusu.
- LAÜ yönetimi olarak tanımlanan grup Rektör, iki Rektör Yardımcısı ile Mütevelli Heyeti Başkanı’ndan oluşuyor. Tüm kararlar neredeyse bu üçlü tarafından alındığı gibi, Mütevelli Heyeti ya da Senato onayına sunulmadan uygulamaya koyuluyor.
- Doktorasının YÖK geçerliği olup olmadığı meçhul Yard. Doç. Dr. Akın Cellatoğlu’nun Rektör Yardımcısı olarak görev yapması yanında, Üniversite Genel Sekreteri, Satın Alma Müdürü, Bilgi İşlem Daire Başkanı gibi görevleri de yüklenmesi, aynı zamanda ihale komisyonunda da birden çok ünvanı taşıyarak yer alması. (GG)