Aralarında Aydın Karahasan, Dr. Mustafa Kibaroğlu, Sadık Varer, Selma Çakır Koçiva gibi aydınların da yer aldığı bir grup Başbakanlığa dilekçe vererek UNESCO’nun Tehlike Altındaki Diller Atlası’nda yer alan Lazca’nın yok olmaması ve Lazca’nın varlığını sürdürebilmesi, muhtaç duyduğu yaşam ortamının yaratılabilmesi için devletten destek olmasını istedi.
Anadilde -iki dilli- eğitim, Lazca okuma yazma etkinliklerinin düzenlenmesi, Lazca yer adlarının iadesi, Laz kültürünün araştırılması, Lazca ve diğer yerel dillerde basın yayın özgürlüğü ve vatandaşlık statüsü ilgili konularda net bir düzenleme yapılması gerekliliğini vurgulayan grup, Başbakanlığa gönderdiği “ Demokratik Hak olarak Anadil ve Lazcanın geleceği” başlıklı dilekçede taleplerini dile getirdi.
Lazcanın yok olmasını istemiyorlar
Bir grup Laz aydın tarafından verilen dilekçede; Lazca’nın Güney Kafkas dil ailesine mensup Anadolu’nun yaşayan en eski dillerinden biri olduğu vurgulanarak, Lazca’nın birçok dilbilimcinin tespit ettiği gibi çok ciddi olarak yok olma tehdidi altında olduğu ifade edildi..
"UNESCO’nun 21 Şubat 2009 Dünya Anadili günü öncesinde yayımladığı ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre, Türkiye’de 15 dil tehlike altındadır. 30’dan fazla dilbilimcinin çalışmalarıyla ortaya çıkan atlasa göre Lazca ‘Kesinlikle tehlikede olanlar diller’ grubunda değerlendirilmektedir.
"Bizler anadilimiz Lazcanın yok olmasını istemiyoruz. Bu nedenle Lazcanın varlığını sürdürebilmesi ve yok olma tehlikesinden kurtarılabilmesi için herhangi bir dilin ihtiyaç duyduğu azamı ‘yaşam ortamı’nın oluşturulması gerekir. Bunun için aşağıda kısaca değinilen şartların sağlanması gerektiğini düşünüyoruz ve devletin yetkili organlarının bunları dikkate alıp gerekli düzenlemeleri yapılmasını talep ediyoruz.”(UCB/EÜ)