* 21 Şubat Dünya Anadil Gününüz Kutlu Olsun!
Oxoşkva micoğxaman! Geftaten xolo Viyaaa/Özgürlük bizi çağırıyor! Hayde tekrar Viyaaa
Viya kısaca vucüt sörfüdür. Hiçbir alet kullanmadan, Karadeniz'in kocaman dalgalarının arasına dalıp onlarla mücadele etmektir. Bazılarına göre deli işidir. Ama bizim için kesinlikle vazgeçilmezdir!
2006 yılında İstanbul'a gelip, Ceyhun Demir'le birlikte, Marsis'i kurmadan önce, doğduğum yer olan Rize'nin Viçe ilçesinde (Fındıklı) gitar çalmaya ve müzik yapmaya çalışırken, benim en büyük ilham kaynaklarımdan biri, Ceyhun'un babası Nurdoğan Demir Abaşişi'ydi.
Her bulduğum fırsatta Nurdoğan Amca'nın kemençe dükkanına gidip, ondan bir şeyler öğrenmeye çalışırdım. O sadece kemençe yapıp satmıyordu; aynı zamanda çok iyi bir Laz şairi ve yazarıydı. Benim için bir kütüphaneydi adeta. Birçok şarkıyı, hikayeleri ve masalları ondan dinledim. Ayrıca Ceyhun'a da çok takılmışımdır "Senden önce ben babanla çalıyordum, ilk grup arkadaşım O'dur" diye.
"Siya" şarkısının ortaya çıkmasında en büyük pay ona ait. Bu şarkının içindeki bir kıtayı bana okuduğunda, bunun birgün bir şarkıya dönüşeceğini biliyordum. İstanbul'a gelmeden önce, bana "Birgün Ceyhun'la seni, binlerce insana şarkı söylerken, bir şeyler anlatırken göreceğim. Lazca'yı siz yaşatacaksınız gençler, inanıyorum buna" demişti, hiç unutmam.
İstanbul'da şarkının müziğini yaptım. İkinci kıtayı, en tıkandığım yerde, derenin karşısına bir köprü atar gibi yetişerek Özcan Sapan yazdı. Son kıta da benden geldi ve bütün Marsis üyeleri elele verip şarkıyı son haline getirdik. Zuğaşi Berepe'den de tanıdığınız Gürsoy Tanç ve Metin Kalaç'ın fikirlerinin de şarkının düzenlemesinde payı büyüktür.
Siya, 2009'da çıkan ilk albümümüzde yer aldı. Şarkının başında Lazca masal anlatan Nurdoğan amcadır. Albüm çıkmadan bir şaka yaptı ve aramızdan aniden ayrıldı. Siya'yı dinleyemedi ama binlerce kişiye çaldığımızı ve bir şeyler anlattığımızı gördü.
Siya şarkısı neden bizim için önemli? Çocukluğumuzdan beri, o dalgalarla mücadele etmeyi hep sevdik. Bazen bizi yerden yere vursa da, yara bere içinde kalsak da, hiç vazgeçmedik Viya inmekten. Doğanın kollarında, sahil boyu süzülürken hissetiklerimiz, zor tarif edilir. Ama tek kelimeyle anlat derseniz bu "özgürlük" olur. Mahallenin bütün çocukları hep birlikte yüzdük o dalgalarda. Birlikte mücadele ettik 'çocuk aklımızla' o kocaman Karadeniz'e karşı.
Düşeni diğeri kaldırdı, yaralananı hep birlikte taşıdık. Boğulmasın kimse diye birbirimizi kollardık sürekli. Viya'nın bize öğrettiği kardeşliktir, dostluktur her şeye rağmen, hayatta sapasağlam ayakta durup mücadele etmektir. İnsanların yaşadığı her bir metrekarede, kötü giden her şeye karşı 'önce insan' demektir.
Bugün bir müzik grubu ve Dünya'ya karşı sorumlulukları olan bireyler olarak mücadelemiz devam ediyor. Kültürümüzün güzelliklerini, anadilimiz olan Lazca'yı ve Doğu Karadeniz'de kardeşçe yaşadığımız diğer kültürleri ve dilleri (Hemşince, Rumca, Gürcüce) yaşatmak görevimiz ve onurumuzdur.
Geçmişten günümüze, yapılan bütün baskı ve asimilasyon çalışmalarına rağmen hala bağıra bağıra söylediğimiz Lazca şarkılarımız durmayacak. Rüyalarımızı o dilde gördüğümüz, konuştuğumuz bu renklerimizi hep beraber yaşatmak için Hayde Berepe Siya Siya!
Ana dillerini savundukları için; Bangladeş'te polisler tarafından öldürülen gençlerden, Katalonya'ya, Latin Amerika'dan Asya'ya, Türkiye'de arkasından vurulan Hrant'tan, kendi dillerini konuştukları için dayak yiyen, işkence gören Laz, Kürt,Hemşinli'sine, dünyanın herhangi bir bölgesinde Türkçe konuştuğu için baskı görenlere selam olsun. 21 Şubat Anadil Günü'müz kutlu olsun! (KÖ/NV)
Siya Siya
Hayde berepe siya siya / Hayde tekrar Viya
Uça Zuğa kala viya / Karadeniz'le beraber viya
Hayde berepe siya siya / Hadi çocuklar bir daha
Geftaten xolo viya / Hayde tekrar Viya
Mçipe mçipe mulun mçima / İnce ince yağmur geliyor
Hayde komoxtu ora / Hadi geldi zamanı
Ma bulur si so ulur /Ben gidiyorum, sen nereye ?
Geftaten xolo viya / Hayde tekrar Viya
Mulun dalga didi didi / Dalga geliyor kocaman
Goyişaşu Uça Zuğa / Karadeniz şaşırdı
Oxoşkva micoğxaman / Özgürlük bizi çağırıyor
Geftaten xolo viya / Hayde tekrar Viya.
* bianet'in 21 Şubat 2012 Anadil Günü sayfası için tıklayınız.