Oyun yönetmen ve oyuncu Haldun Açıksözlü, "Laz Marks" oyununun Rize'deki gösteriminden sonra "Başbakana hakaret" iddiasıyla açılan dava kapsamında talimatla ifade verdi.
Leman Kültür ve Canşenliği Oyuncularının ortak yapımı olan oyunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilgili bir fıkra, Açıksözlü'nün iki yıl sekiz ay hapisle yargılanmasına neden oldu.
Yazar da, oyuncu da Başbakan da Rizeli...
Rize Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan dava çerçevesinde bugün Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alınan Açıksözlü, oyuncusu olduğu oyunun Türkiye'de bugüne kadar 122 kez oynandığını hatırlattı.
"Politik bir stand-up olan bu çalışmada politik göndermeler, hiciv ve yergiler var. Bu eleştirilerden; yönetici, politikacı ve popüler olan herkes payını alıyor. Ancak bu eleştirilerin hiçbirinde hakaret söz konusu değil."
"Oyunumuzun yazarı Yılmaz Okumuş, oyuncu ben Haldun Açıksözlü ve Başbakan Erdoğan Rizelidir. Oyunumuz ülkemizin hiçbir yerinde davaya gerekçe olmasa da Rize'de oldu. Orada anlattığım bir fıkra davanın gerekçesidir ki bu, benim için yeni bir oyunun konusudur. Aslında gülünüp geçilecek bir şeydir."
Avukatlar: Fıkra oyunun sadece bir parçası
Yönetmenin avukatları Hüseyin Güçlü ve Hakan Bintepe de, "Davaya konu fıkra, bir sanat eserinin bir bölümüdür. Bir sanat eserinin hakaret oluşturup oluşturmadığı, içinden cımbızla alınan bir bölüme bakarak tespit edilemez" dediler.
Avukatlar, Yargıtay'ın başbakan, parti genel başkanı, bakanlar, sanatçılar gibi göz önünde olan kişilerin bu konumu seçerken sert eleştirileri göze almak zorunda oldukları yönünde kararları bulunduğunu belirttiler.
"Oyun kaydedilmedi. Dava nasıl açıldı?"
Rize'deki gösterimde ses ve görüntü kaydı yapılmadığını belirten avukatlar, "Dava muhtemelen hukuka aykırı bir biçimde elde edilmiş bir kayda dayanıyor" diyerek, hukuka aykırı şekilde elde edilen kanıtlar nedeniyle "hukuka aykırı soruşturmanın" da düşürülmesi gerektiğini savundular.
Suçlanan fıkra
Şikayete konu fıkra şu şekilde: "Bir gün Vesile Ana Kasımpaşa'da bakkala alışverişe gider, bakkal mahallenin çok eski bir esnafıdır. Yaşlı bakkal Vesile Ana'yı görünce başlar yakınmaya; "Nasıl bir evlat ettin, böyle başbakan olur mu? Enflasyon bir yandan, işsizlik bir yandan öldük da... Böyle idare mi olur, böyle yönetim mi olur?" Vesile Ana bakkalın sözünü keser ve der ki; "Bakkal efendi hatırlar mısın tam elli yıl önce sana gelmiştim ve senden borç para istemiştim." Bakkal hatırladığını ve parası olmadığı için ona istediği borcu veremediğini söyler. Vesile Ana da der ki; "O borç para ne içindi bilmek ister misin, o para kürtajın parasıydı, der." (EÖ)