* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün (8 Haziran) Cumhurbaşkanlığındaki görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.
Beraberindeki askeri bir heyetle birlikte dün akşam saatlerinde başkent Ankara'ya gelen Lavrov ve Çavuşoğlu'nun gündeminde Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş ve tahıl krizini çözmek için Karadeniz'de açılabilecek güvenlik koridorunun yanı sıra Suriye de vardı.
TIKLAYIN - Çavuşoğlu: Lavrov, 8 Haziran'da Türkiye'ye geliyor
Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna limanlarında bekleyen buğday için açılması konuşulan "buğday koridoruna" atıfla, "Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz" dedi.
Bunun "uygulanabilir bir plan" olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Dünyanın, hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Çavuşoğlu ayrıca planı Rusya ve Ukrayna'nın kabul etmesi gerektiğini de vurguladı: "Bunun detaylarını görüşmek üzere İstanbul'da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi BM'nin teklifi üzerine söyledik."
TIKLAYIN - "Yaptırımlar gözden geçirilirse Ukrayna limanlarını açarız"
Türkiye, Rusya'nın talebini "meşru ve haklı" görüyor
Çavuşoğlu, Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin, ayçiçek ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması karşılığında Rusya'nın ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebini de Türkiye'nin "son derece meşru ve haklı bir talep olarak gördüğünü" söyledi:
"Bu konuyu sadece Rusya Federasyonunun ihraç ettiği tahılların ve gübrenin yaptırımlara dahil edilmediğini söyleyerek geçiştirmek de doğru değil. Son zamanlardaki açıklamalarda bunu görüyoruz.
"Oysa bu ürünleri taşıyacak gemilerin sigorta edilmesi, lojistik konular, limanlara ulaşabilmesi, yanaşabilmesi, verilecek servisler ve ödemelerle ilgili yani bankacılıkla ilgili işlemler konusunda da gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz.
"Yani dünyanın, hem Ukrayna hem de Rusya Federasyonu'nun ihraç edeceği ürünlere ihtiyacı varsa bunun önünü hep birlikte açmamızda fayda var diye düşünüyoruz. Burada önemli olan ortak anlayışa dayanan bir mekanizmanın tesis edilmesidir."
Çavuşoğlu, gemilerin güvenli bir şekilde gidiş-gelişine devam edebilmesi için alınacak tedbirlerin görüşülmesinde fayda olduğunu ve mekanizmanın bir an önce hayata geçirilmesinin faydalı olacağını söyledi.
TIKLAYIN - Rusya-Ukrayna savaşı | "Bir baskı aracı olarak açlık
Rusya-Ukrayna arasında muhtemel müzakerelere de değinen Çavuşoğlu, Biz müzakereye dönme konusunda birkaç hafta öncesine göre daha olumlu bir atmosferin olduğunu görüyoruz" dedi.
Lavrov: Problem bizde değil
Mevlüt Çavuşoğlu'nun ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna hükümetine işaret ederek "Ukrayna limanlarından tahıl gemilerinin çıkamamasının sorumlusunun Kiev olduğunu, kendilerinin mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazır olduğunu" söyledi.
Sputnik'in haberine göre, Lavrov'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı konusunu da ele aldık. Batılılar bunu bir facia gibi göstermeye çalışıyor. Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1. Gıda krizi oluşturacak bir durum yok.
(Karadeniz koridoru için) Türk dostlarımızın çabalarına büyük önem atfediyoruz; bu, çok önemli. Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. Gemi trafiği için herhangi bir engel oluşturmuyoruz.
"Ukrayna limanlarından tahılın çıkamamasının suçlusu biz değiliz. Rusya her gün tahılın çıkışı için koridor açıyor ve Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin güvenliğini Türkiye ile koordinasyon içinde sağlamaya hazır.
"Fakat (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenski'in açıklamalarına bakarsanız, mayın temizleme çalışmaları ile ilgilenmek istemediğini açıkça söylediğini görürsünüz. Problem bizde değil.
Yeni bir müzakere olacak mı?
"İstanbul görüşmesi önemli ama sembolik bir adım olur. İki aydır top Ukrayna tarafında. İstanbul'da sözler verdiler, nisan ortasında kendi taslağımızı verdik ama herhangi bir cevap alamadık. Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız.
"Zelenski, limanların mayınsızlaştırma ile ilgili olarak ülkesine gemisavar sistemleri tedarik edilmesini istedi, bana göre böyle açıklamaların ne anlama geldiğini herkes anlıyor.
"Türkiye tarafının aktardığına göre Ukrayna tarafı, mayın döşenmiş karasularından gemilerin geçişini sağlamaya hazır olduğunu söylüyormuş.
"Rusya ve Türkiye'nin askeri temsilcileri, tahılın çıkarılması için Ukrayna limanlarını mayınsızlaştırma konusunun detaylarını ele alacaklar. Türkiye'de ele alınan ön anlaşmaların pratiğe nasıl döküleceğini göreceğiz."
Suriye
"Liderlerimizin görüşmelerinde defaten Suriye meselesi görüşüldü" diyen Lavrov, konuyla ilgili özetle şöyle konuştu:
"Türk dostlarımızın dış güçler tarafından sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. ABD, gayrimeşru şekilde orada bir örgütü besliyor ve biz buradaki hassasiyetlerinizi anlıyoruz. Çünkü Rusya'yla ilgili de aynı şekilde dış aktörler, aynı faaliyetlerde bulunuyorlardı. Bu tehditlerin sınırlarımıza dayandığını çok iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla Suriye meselesiyle ilgili iş birliğimize devam edeceğiz.
"ABD gayrimeşru şekilde birtakım örgütleri besliyor. Batılı partnerlerimiz ve ABD'li partnerlerimiz şöyle açıklama yaptılar; Esad rejimi, Suriye'yi yönetirken biz herhangi bir şekilde uyguladığımız kısıtlamaları kaldırmayacağız. Orada birtakım sosyoekonomik problemler var ve yığın gibi artıyor. Uluslararası toplum bu problemleri çözmek yerine tam tersine oradaki şartları daha da ağırlaştırıyor. Halbuki Suriye'nin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını sağlamaları lazım." (SD)