Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5. Toplantısı için Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.
Lavrov, 24 Kasım’da Türkiye askerlerinin ölmesine sebep olan saldırıyla ilgili, “'Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır” dedi.
TIKLAYIN – SURİYE'DE TÜRKİYE ASKERİNE SALDIRI: 3 ÖLÜ, 7 YARALI
“Suriye’de kanın durması, sorunların çözülmesi lazım”
Lavrov basın toplantısında şu açıklamaları yaptı:
“Görüşme çok güzel geçti. Özellikle Suriye ile ilgili hemfkiriz. Bu ülkede ve bölgede kanın durması lazım. Bir an önce bu sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımların da sürekliliğini sağlamamız lazım. Bu konuda işbirliğimiz devam edecek.
“Libya, Irak gibi ülkelerde de tutumumuz aynı. Ayrıca bu bölgede yaşayan halkların azınlıkların da sesi duyurulacak şekilde bu diyalogların devam etmesini sağlayacağımız konusunda hemfikiriz. Kafkaslarda, Karadeniz bölgesindeki konularda ele alındı ikili görüşmelerimizde. Burada ikili ilişkilerimiz daha kuvvetli olacak.”
TIKLAYIN - ERDOĞAN'IN HEDEFİ DÜN SADECE ESAD'TI, BUGÜN SADECE ÖRGÜTLER
“İkili ilişkiler hızla normalleşmeli”
“İkili ilişkilerimizi tabi ki büyüteç altına aldık. Her iki taraf da normalleşmenin hızlı olmasında hemfikir.
“Devlet başkanlarımız sayın Putin ve Sayın Erdoğan bu konuda siyasi iradelerini ortaya koymuşlar ve biz de bu siyasi irade çerçevesinde normalleşme süreçlerine ivme vereceğiz. Bundan sonraki aşamada da ticaret ve ekonomide aksamaları ortadan kaldırmak için çalışmalarımız olacak.”
Türk Akımı, Akkuyu, turizm
Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali konularında gelişmelerin olumlu olduğunu, çalışmaların devam edeceğini söyleyen Lavrov, “Turizm konusunda çalışmalar daha da hız kazanacak” dedi.
“Turizmin gelişmesini çok istiyoruz ayrıca vize konusunu da ele aldık. Genel olarak iyi bir görüşme oldu. Bundan sonraki ilişkilerimizde de bu normalleşme sürecinin hız kazanması için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu da beyan ettik.”
“Suriye’ye barış getirmek için işbirliği içindeyiz”
Basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için bulunuyoruz” sözlerinin ardından yaşanan kriz de gündeme geldi.
TIKLAYIN - MOSKOVA ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA BEKLİYOR
Lavrov, gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
“Cumhurbaşkanlarımız sürekli olarak görüşüyorlar. Birkaç gün içerisinde üç defa telefon görüşmesi yaptılar. İmzalanan dokümanlar çerçevesinde işbirliğimiz devam ediyor.
“Moskova olarak, Kremlin olarak, Dışişleri Bakanlığı olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz. Hem ikili anlamda hem de bölgesel anlamda.
“Suriye'ye barış getirmek amacıyla işbirliğine devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye'nin işbirliği inanıyorum ki Suriye'de bundan sonra da barışın gelmesine ivme kazandıracaktır.
“Şu anda bir duraklama var. Uluslararası kuruluşların, grupların bu konuyu hızlandırmaları lazım ama nedense hareket gelmiyor. Biz bekleyemeyiz, somut adımlarla hem Rusya hem Türkiye işbirliğimiz bu konuda sürekli devam edecektir.”
Halep operasyonu
“Doğu Halep ile ilgili şu anda bir eleştiri bombardımanı vardı. Son günlerde biraz kesildi herhalde ilgili makamlar Musul'da ve Irak'ta olan mevcut durumdan farklı olmadığını doğu Halep'teki durumu anladılar, idrak ettiler.
“Halep'i teröristlerden kurtaracağız. Tabi ki ılımlı muhalefetle Nusracıları ayrıştırmamız gerekiyor. Ama bu kolay bir iş değil. Bize yöneltilen eleştiriler şunu gösteriyor gerçekten bundan önce siyasetleri hiç de doğru ve olumlu olmamıştır.”
Çavuşoğlu: Suriye'nin, Irak'ın toprağında gözümüz yok
Çavuşoğlu da Fırat Kalkanı operasyonunun hedefinin, bölgeyi İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra’dan temizlemek olduğunu belirtti, sözlerine şöyle devam etti:
“Ama siyasi bir çözüm olmazsa Suriye’nin milli birliği sağlanmazsa bugün DEAŞ’ı [IŞİD] temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bunun da en iyi yöntemi siyasi çözümdür.
“Sayın Cumhurbaşkanımızın Esad konusundaki görüşümüz belli. Esad'ın bugün 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu konuda Esad konusunda yer yer Rusya ile de farklı düşünebiliriz. Bu da doğaldır ama genel çerçevede yani ateşkes insani yardım ve siyasi çözüm konusunda Rusya ile hemfikiriz.
“Suriye'nin toprak bütünlüğüne önem veriyoruz. Bizim ne Suriye'nin ne Irak'ın toprağında gözümüz yok. Buralardaki sorunu çözmek için katkı sağlıyoruz.” (AS)