Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adalet talebiyle 15 Haziran Ankara’dan başlattığı yürüyüşü dün Maltepe’de yaptığı konuşmayla tamamladı. Konuşmasının başlarında “Bizim ilk adımımızdır, 9 Temmuz yeni bir doğuştur” dedi. 25 gün süren 450 kilometrelik yol boyunca toplumsal muhalefetin yoğun ilgisi vardı. Yürüyüş süresince siyasi partilerden, sendikalarda ve sivil toplum örgütlerinden destek ziyaretleri yapıldı. Maltepe’de yapılan ve “Büyük Adalet Buluşması” olarak adlandırılan mitinge katılma kararı alan ve mesaj yayınlayan parti, kurum, örgütler ve platformlardan temsilcilerle, yürüyüş süresince biriken siyasi ve toplumsal hareketlenmenin nereye ve nasıl kanalize edilmesi gerektiği sorunsalını konuştuk. Kısacası “bundan sonra ne yapmalı” sorusunun yanıtını öğrenmeye çalıştık. |
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adalet Yürüşü’ne 16. gününde, 30 Haziran Cuma günü katıldı. Yürüyüşte açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “Yürüyüş aynı zamanda bu ülkenin işçilerinin, emekçilerinin, ezilenlerinin ve bütün halkın talebidir” dedi.
“Kanun Hükmünde Kararnamelerle kamu emekçilerinin hukuksuz bir şekilde ihraç edilmesi adaletsizliğin ta kendisidir. Bu yüzden Adalet Yürüyüşü bu boyutuyla bütün kamu çalışanlarını ve bütün işçileri ilgilendiriyor.
“Şu an iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Keza bu hukuksuzluk yöntemlerle işçilerin kıdem tazminatı ortadan kaldırılıyor. Bu hukuksuzluklardan dolayı bizler Adalet Yürüyüşü’ne katıldık.
“Sadece bu yürüyüş güzergahı üzerinde değil KESK bileşenleri hem adalet talebiyle hem de bu yürüyüşe destek amaçlı mücadelesini devam ettirecek.”
KESK 17 Haziran’da da Adalet Yürüyüşü’nün gerçekleştiği tüm illerde oturma eylemi yaptı.
“Barışçıl eylemler önemli”
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen bianet’e “bundan sonra ne yapmalı sorusunu” yanıtladı.
““Uzun süredir Türkiye’de yürütülen tekçi, otoriter, baskıcı yönetim politikaları doğal olarak bu ülkede topluma yönelik sindirme, tutuklama, biat ettirme politikalarını öne çıkardı.
“Muhalif olan kesimlerde hukuk ve adalete yönelik ciddi bir zedelenme öne çıktı. Bu ülkenin vatandaşlarının hukuka, adalete vurgu yapması, adalet talebini öne çıkarması en doğal insani tutumlardan biridir.
“Kılıçdaroğlu hem kendi parti üyelerine yönelik hem de muhalif kesimlere, yurttaşlara yönelik adaletsizliği gündemleştirmek, ortaklaştırmak için bir eylem programıyla 25 günlük yürüyüş yaptı. Kanımca, demokratik hukuk talepleri, evrensel hukuk normları açısından böylesi barışçıl eylemler oldukça önemli.
“Keza kendi çerçevesinden hareketle diğer demokrasi güçlerinin de adalet ve demokrasi taleplerini de bununla belli oranda ortaklaştırıp desteklerini sunmaları demokrasi güçleri ve bu ülkenin bütün muhalif kesimleri açısından önemliydi.
“Ortak duruşları geliştirmek önemli”
“Önemli olan bu çerçevedeki birliktelikleri, ortak duruşları geliştirmek ve herkes için adalet, herkes için demokrasi talebiyle bu ülkenin yurttaşlarının ortaklaşmasını sağlayabilmekti.
“Dünkü açıklamalarında bu tip etkinliklerin devam edebileceği yönünde beyanlar var.
“Nasıl geliştirilir, şu an bir şey söylemem ama niyet ve tutum bunu ifade ediyor, öne çıkarıyor.
“Bu boyutuyla olumlu buluyorum. Bu ülkenin yurttaşları açısından da geleceğe yönelik kaygıları, karamsarlığı bertaraf etme açısından umut taşıdığını ifade edebilirim.” (YY/HK)
ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NÜN ARDINDAN ŞİMDİ NE YAPMALI?
HDP Filiz Kerestecioğlu: OHAL'in Kaldırılması İçin Mücadele Etmeliyiz
DİSK Arzu Çerkezoğlu: Bundan Sonra Siyaset Alanı Sokaktır
Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy: Biraraya Gelmek Şart
Lami Özgen: Önemli Olan Yurttaşların Ortaklaşmasını Sağlamak
Yan Yanayız Bir Aradayız Platformu'ndan Nesrin Nas ve Akın Birdal Yanıtladı
Kadınlar ve LGBTİ'ler Yanıtlıyor: Adalet Yürüyüşü'nün Ardından Şimdi Ne Yapmalı?