İklim zirvesi, Kyoto Protokolü'nün yürürlüğe girmesinden bu yana ilk defa toplandı. Montreal'deki konferansta, BM'nin resmi iklim değişikliği sözleşmesi çerçeve metni olan Kyoto protokolünün geleceği tartışılıyor.
Greenpeace, konferans binasının önündeki eyleminde, delegelere zamanın kalmadığını göstermek için 4 metre yüksekliğinde bir kum saati yerleştirdi.
3 Aralık'ta küresel eylem
3 Aralık'ta, Türkiye dahil bütün dünya ülkelerinde protestolar olacak. Greenpeace Akdeniz Ofisi Enerji Kampanyası sorumlusu Hilal Atıcı, "Kyoto protokolünü onaylamayan ABD, Avustralya, Türkiye gibi ülkelerin bu sürece bir an önce dahil olmaları için bu cumartesi günü İklim Koalisyonu tarafından düzenlenecek protestolara Greenpeace Akdeniz olarak biz de katılacağız" dedi.
Greenpeace'in uluslararası toplumdan iklim değişikliğine dair talepleri şöyle:
* Küresel iklim politikasının hedefi, ortalama küresel sıcaklık yükselişini, sanayileşme öncesi düzeye göre 2 derecenin altında tutmak olmalı. Bunu gerçekleştirebilmek bugün bilinen ekonomik ve bilimsel teknolojik araçlarla yapmak mümkün. Montreal'de alınacak kararlar bu seçeneklerin etkili biçimde değerlendirilip değerlendirilmediğini belirleyecek.
* Kyoto Protokolü, bir sonraki dönemde (2013- 2017) genişletilmeli ve güçlendirilmeli. Böylee karbon piyasalarındaki güven artırılacak ve düşük karbon teknolojilerine yönelim teşvik edilecek. Bunun için, bu süreç Montreal'de başlamalı ve 2008'de tamamlanmış olmalı.
Greenpeace İklim Kampanyası Sorumlusu Stephanie Tunmore, hükümetleri sorumlu olmaya çağırdı:
"Kyoto protokolünü onaylayan 156 hükümet, şimdi ciddi olduklarını kanıtlamak zorundalar. Sanayileşmiş ülkeler için daha güçlü sera gazı salımı azaltma hedefleri ile birlikte, Kyoto'nun bir sonraki evresini müzakere etmeyi başarmalılar. Biz bu gezegeni çocuklarımız ve onların çocukları için güvende tutuyoruz. Onların gözlerinin içine bakıp 'Kusura bakmayın, biz zamanı tükettik' demeye gerçekten hazır mıyız?" (TK)
* İklim değişikliğiyle ilgili bianet haberlerinin listesi için tıklayın.