Sinop’ta hayata geçirilen Kuzeyin Güçlü Kızları Projesi Genç Türkiye Zirvesi 2016 Mevlana Sosyal Sorumluluk ve Farkındalık Projesi Ödülü’nü aldı.
Projeye jatkıda bulunan Sinop Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Uşaklı’nın verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz şubat ayında başlayan ve 12 ay sürecek proje Ayancık ilçesinde 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyindeki kız çocuklarıyla gerçekleştiriliyor.
Temel olarak kız öğrencilerin doğru mesleki tercih yapmalarına, kişisel problemleri ile başa çıkma yeteneklerinin ve sosyal becerilerinin artırılmasına odaklanan proje beş farklı okulda 412 öğrenciyle yürütülüyor.
19 öğretim elemanı ve rehber öğretmenin katkıda bulunduğu projede ele alınan konular şöyle: Cinsiyet eşitliği, çocuk hakları, çatışma çözme, duygusal farkındalık, özgüven-kendilik değeri geliştirme, mesleki eğitimin önemini ve gerekliliğini kavratma, sosyal ve duygusal davranış eğitimi, duygusal zeka becerileri eğitimi.
“Kadın olmanın üstünlüklerini keşfediyorlar”
Uşaklı proje çerçevesinde yaklaşık 15’er öğrencilik sınıflarda öğrencilerle yüz yüze dersler yapıldığını ve derslerin teorik bilgilendirme dışında öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri ortamlarla işlendiğini anlattı.
“Rol oynama her derste etkin bir yöntemi ancak bazı dersler tamamen drama yöntemiyle işleniyor. Kız çocukları toplumda kadın olmanın üstünlüklerini mantık yürütmeyle keşfediyor.
“Tiyatro hazırlığı projenin dönüm noktalarından biri. Evde, okulda, çevrede çocuklar düşüncelerini ve söyleyemediklerini ifade edebilme özgürlüğüne kavuşacaklar.”
“Sınav kaygısını etkiliyor”
Projenin öğrencilerdeki sınav kaygısını azaltmaya yönelik eğilimi desteklediğini belirten Uşaklı mevcut eğitim sisteminin bireysel farklılıkların ortaya çıkmasını engellediğini söyledi.
“Tek tip öğrenci ya sınıf birincisi olacak başaracak mutlu olacak ya da başarısızlığın acısıyla kıvranacak. Ancak bir öğrenci üstünlüklerinin ve sınırlılıklarının farkında olursa hiçbir sınav onları olumsuz etkilemeyecek. Öğrenciler de bireyselliklerinin fark edilmesini istiyor.
“Mesleklerini seçebilme umudu mutlu ediyor”
Proje üzerindeki gözlemlerini aktaran Uşaklı kız Sinop’un en fazla göç veren şehirlerden biri olduğunu hatırlatarak iş imkanlarının çok kısıtlı olduğunu vurguladı. Kız çocuklarının mesleklerini seçebilme fikrinin bile kız çocuklarına iyi geldiğini anlattı.
“Projedeki kızlarımızın annelerinin çoğu ev hanımı. Çocukların korkuları var analarının kaderini paylaşmak gibi.
“Eşitlik, hak konularını bırakın konuşmak düşünmek bile zor. Biz bu zeminde onlara ufuklar açmaya çalışıyoruz.
“Mesleklerini seçebilme bağımsızlığı umudu onları mutlu ediyor.”
AB desteği
Ayancık Kaymakamlığı tarafından hazırlanan, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü'nün ortak olduğu proje AB Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması başlığı altında hibe almaya hak kazanmıştı. (YY)
* Projeye dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.