* Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Kuzey Ormanları’na yönelen tehdit ve tahrip unsurlarının neler olduğunu ve orman ekosistemine verdiği zararları ortaya koymayı hedefleyerek hazırladığı “Kuzey Ormanları Tehdit Tahrip Raporu”nun yenisini yayımladı.
2021 Ekim, Kasım ve Aralık aylarının kapsayan rapor söz konusu dönemde Kuzey Ormanları coğrafyasında yer alan; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Yalova, Balıkesir ve Bursa illerinde 317 adet tehdit, tahrip ve savunma nitelikli izleme kaydedildi.
Raporla kaydedilen izlemelere bölgesel olarak bakıldığında Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale'yi kapsayan birinci bölgede 65 adet, İstanbul'u kapsayan ikinci bölgede 69 adet, Sakarya, Kocaeli, Düzce'nin bulunduğu üçüncü bölgede 62 adet ve Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa'nun bulunduğu dördüncü bölgede 24 adet tehdit, tahrip ve savunma tespit edildiği duyuruldu.
Yalnızca İstanbul’da 69 tehdit
Raporda Kuzey Ormanları Coğrafyasının batısında yer alan Trakya kırsalı ve Kuzey Ormanları mevkilerinde; sanayi, madencilik ve enerji santralleri tahribinin ve buna bağlı olarak su kirliliği ile kuraklık tehdidinin arttığının gözlendiği belirtildi. Bu sebeple bu üç aylık rapor kapsamında en çok izleme yapılan ikinci sıradaki bölge Kuzey Ormanları'nın 1. bölgesi olan ve Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan Trakya oldu.
Kuzey Ormanları coğrafyasının ortasında yer alan İstanbul bölgesindeki Kuzey Ormanları mevkilerinde ise; mega rant projeleri ve bu projelerin arttırdığı kirlilik, yapılaşma ve yaban tahribinin gözlendiği bildirildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlık ve kırsal alanlar; 3. Köprü, Kuzey Marmara Otobanı, 3. Havalimanı ve son olarak Kanal İstanbul isimli mega rant projelerinin etkisiyle büyük bir yapılaşma baskısı altında kalmış, şehrin suyu ve havası büyük bir kirlilik yükü ile boğuşmaya başlamıştır.”
266 adet yeni gelişme
Rapora göre yapılan izleme çalışması kapsamında yaban hayatı koruma-tahrip-gözlem ile ilgili 56, su kirliliği ile ilgili 22, genel tahrip, ağaç kesimi ve savunma ile ilgili 21 ve orman yangını ile ilgili 19 adet olmak üzere toplam 266 adet yeni gelişmeye rastlandı.
Genel anlamda en çok izleme tespiti ise yaban hayatı koruma-tahrip-gözlem, ağaç kesimi-savunma ve yapılaşma baskısı başlıklarında görüldü.
Kanal İstanbul projesi
“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlık ve kırsal alanların; 3. Köprü, Kuzey Marmara Otobanı, 3. Havalimanı ve son olarak Kanal İstanbul isimli mega rant projelerinin etkisiyle büyük bir yapılaşma baskısı altında kalmış, şehrin suyu ve havası büyük bir kirlilik yükü ile boğuşmaya başlamıştır” ifadelerine yer verilen raporda 8 Ekim 2021’de Kanal İstanbul için 754 bin metrekarelik askeri alanın imara açıldığı hatırlatılarak burada yapılacak sanayi tesislerinin önünün açıldığına da değinildi.
Rapora göre, TOKİ’ye ait Arnavutköy Yassıören Mahallesi’nde bulunan 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değiştirildi. Plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Değişiklik ile İstanbul’un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda “askeri alan” olarak işaretlenen dev araziye, “sanayi ve depolama bölgesi” fonksiyonu verildi.
Konuyla ilgili 14 Ekim 2021’de Ziraat Mühendisleri Odası’nın söz konusu projenin balık popülasyonunu da tehdit ettiği yönündeki açıklamasına da yer verilen raporda, “Denizlerin kurtulması için Kanal İstanbul’dan vazgeçin” çağrısı yinelendi.
Su kirliliği ve lağım kokuları
İstanbul’un Maltepe’den geçen Çamaşırcı Deresi ve Çengelköy’den geçen Bekar Deresi’ndeki su kirliliğinin ve lağım kokularının esnafı ve halkı rahatsız ettiğinin hatırlatıldığı raporda endüstriyel balıkçılığın, Karadeniz ve Marmara Denizi arasında soyunu devam ettirmek için Boğaziçi’ni göç yolu olarak kullanan balık türlerini yok ettiği de bildirildi.
Endüstriyel balık avcılığı
Endüstriyel balık avcılığı yapan tekneler bu yıl da, türlerini sürdürebilmek için İstanbul Boğazı’ndan geçmek zorunda olan balık türlerini kitlesel olarak avlamaya devam etti.
Kuzey Ormanları Savunmasının (KOS) Yeniköy ve Çubuklu hattının kuzeyinde kalan alanda, gırgır tekneleri ile gerçekleştirilen balık avcılığı hakkında yaptığı açıklamaya yer verilen raporda “Yüzlerce gırgır balıkların bu mecburi geçişi sırasında Kuzey Orman- ları’nın en eşsiz ekosistemlerinden biri olan Boğaziçi’ni bir kapan olarak kullanıp, adeta balık sürülerini tuzağa düşürüyor” denildi.
60 olan balık türü sayısının dört-beş türe kadar gerilediği bilgisine de yer verilen raporda, gırgır balıkçılığının her yıl tüzlerce yunusu ve deniz kaplumbağasını boğarak öldürdüğü kaydedildi.
Yaban tahribi birinci, su kirliliği ikinci sırada
2021’de Kuzey Ormanlarında yaşanan yeni gelişmelerde yaban hayatı tahribi birinci, su kirliliği ikinci sırada yer aldı. Raporda yapılan izleme çalışması kapsamında 266 yeni gelişmedede yaban hayatı koruma tahrip gözlemle ilgili 56, su kirliliği ile ilgili 22, genel tahrip ağaç kesimi ve savunma ile ilgili 21, orman yangını ile ilgili 19 yeni gelişme olduğu bildirildi.
Kuzey Ormanları coğrafyasıKıtalararası bir orman kuşağı köprüsü konumunda olan Kuzey Ormanları; gerek Türkiye gerekse dünya açısından hayati öneme sahip bir orman koridorunda yer alan, flora - fauna benzerliğine ve yaklaşık 1 milyon 500 bin hektarın üzerinde büyüklüğe sahip 1 bir orman ekosistemi. Kuzey Ormanları coğrafyası, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce illerinin içinde ve Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerinin kuzeyinde yer alan, Karadeniz ve Marmara kıyıları boyunca uzanan; orman, bozuk orman, açık alan, sulak alan, kayalık, kumul, longoz ekosistemlerinin birliğinden oluşuyor. Kuzey Ormanları, deniz seviyesine yakın, genellikle kışın yaprağını döken geniş yapraklı ağaçlardan oluşan, az müdahale görmüş alanlarda oldukça verimli ve iyi gelişme gösteren ormanlardan oluşuyor. Üç farklı iklim bölgesinin buluşma ve geçiş alanını oluşturması ve bitki göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle son derece zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Bu çeşitlilik, yaklaşık 3000 farklı bitki türünü, 46 ağaç türünü, 2800 civarında otsu bitki türünü ve endemik bitki taksonlarını barındırmaktadır. Kuzey Ormanları aynı zamanda 48 memeli, 350 kuş, 350 balık ve 45 sürüngen/kurbağa türünün yaşam alanı ve dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri durumunda. |
(TP)