Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Ormanları Savunması, Trakya’daki kadim Istranca Ormanlarının yok edilmesine karşı Galatasaray Lisesi önünde eylemdeydi.
Trakya’nın Kuzey Ormanları Istrancalarda “Türk Akımı” ismiyle Rusya’nın yıllık 750 milyon dolar kar edeceği doğalgaz boru hattı kuruluyor.
Proje kapsamında Mayıs 2018’de 700 dönümlük orman alanı yok edildi. Devam edildiği takdirde Istrancalar boydan boya 30 kilometre boyunca ortadan yarılacak ve birçok canlının da yaşam alanı olan ağaçlar kesilecek.
* "Türk Boru Hattı" projesi için yapılan çalışmalardan
“Doğa düşmanlarına oy yok”
Don Kişot Bisiklet Kolektifi, Doğal Yaşamı Koruma (DAYKO) Vakfı ve CHP Milletvekili Mimar Burak Kaan Yılmazsoy’un da destek verdiği eylem için özellikle seçimden iki gün öncesinin seçildiği ifade edildi.
Doğa ve yaşam savunucuları, “Yeşilin, doğanın, ormanın, canlının karşısında duran, onlara düşman olan hiçbir partiye oy vermeyeceğiz” dedi.
“Katliam durdurulsun”
Kuzey Ormanları Savunması’ndan Ayşe Yıkıcı’nın okuduğu açıklamada Kuzey Ormanlarının 3. Köprü, 3. Havalimanı ve bunların devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu ile yok edildiği ifade edildi:
“Bizler Rus doğalgaz boru hattı için yapılan ‘Türk Akımı’ isimli doğa katliamının derhal durdurulmasını, Kuzey Ormanları’na saldırmakta olan doğa ve yaşam düşmanı şirketlerin Trakya’yı ve Kuzey Ormanları'nı derhal terk etmesini istiyoruz.
“Trakya’da Kırklareli, Saray, Lüleburgaz, Kıyıköy ve Çorlu’daki doğal güzelliklerin, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının feda edilmemesini istiyoruz.”
Ege Su: Ağaç dikmekle çevreci olunmuyor
DAYKO Vakfı adına konuşan Nusret Türkkan Istrancalardan geldiğini belirterek “Cahillikle yapılan, İstanbul’un, Trakya’nın suyunu, klimasını, yaşam kaynağını yok eden projeye karşı herkes sesini yükseltsin” diye konuştu.
Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nden Ege Su ise “Ağaç dikmekle çevreci olunmuyor. Ormanın ortasında kocaman bir boşluk var. Gitmiyoruz diye yok sayamayız; onlar bizim nefesimiz” ifadelerini kullandı.
CHP’li Yılmazsoy ise “Her zaman doğayı katledenlerin karşısında olacağız” dedi.
Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı hakkındaBir buçuk milyon ağaç “Türk Akım” adlı doğalgaz boru hattı projesinin, Rusya’dan başlayıp, Karadeniz’den geçecek ve Kırklareli Kıyıköy sahilinden yeryüzüne çıkacak. Yoluna Trakya üzerinden devam edecek. Proje gerçekleştiği takdirde bir buçuk milyon ağaç, altı milyon fidan yok olacak. ÇED süreci Projenin ilk Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) 2013’te yapıldı. O dönem ÇED sürecine herhangi bir itiraz yapılmadı. İkinci ÇED toplantısını BOTAŞ yaptı. Şubat 2018’de gerçekleşen toplantıdan köylülerin ve muhtarın haberi olmadı. Nisan ve Mayıs aylarında da ÇED raporunda geçen 70 hektar baltalık ormanda ağaç kesimleri başladı. Kıyıköy: “Enerji Üretim Bölgesi” Özelde Kıyıköy, genelde ise Trakya, “Enerji Üretim Bölgesi” olarak anılıyor. Kıyıköy açıklarına, denizin içine, rüzgar ve güneş enerjisi toplama panelleri gibi farklı projeler yapılması için de değerlendirilebilecek bir alan söz konusu. Bölgede turizm, balıkçılık, tarım, ormancılık, hayvancılık ve arıcılık önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. |
(TP)
* Fotoğraflar: Don Kişot Bisiklet Kolektifi