Bir ayağı İstanbul’da olmak üzere Buenos Aires'ten Bangkok'a dünyanın 280 şehrinde, 10 binden fazla kişi aynı anda 'I ♥Arctic’ (Kuzey Kutbu’nu seviyorum) yazan insan pankartları oluşturarak hükümetleri Kuzey Kutbu’nun hassas doğasını koruma altına almaya çağırdı.
Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nu koruma hareketinin İstanbul’daki eylemi Eski Galata Köprüsü'nde yapıldı.
Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo Kuzey Buz Denizi’nde petrol aramalarının yasaklanması için bugün binlerce insanın bir araya gelerek ortak bir talepte bulunduğunu belirtti.
“Kirli fosil yakıtlar, ülkelerin ilerlemesine yardımcı olacak enerji biçimleri olarak algılanıyor. Ama aslında ekonomiyi ve çevreyi yıkmak dışında başka bir etkisi yok.
“Son 30 yılda Kuzey Kutbu'ndaki buzulların yüzde 75''ini kaybettik. Mümkün olan başka yollar var ve siyasi liderler bunları şu anda gerçekleştirebilir.”
Dünyanın farklı kentlerinde gerçekleştirilen etkinliklerde Rio de Janeiro'da Kopakabana plajında ve Washington D.C.'de kongre binasi önünde dev kalp şeklinde insan pankartı oluşturuldu.
Kuzey Kutbunu Kurtar kampanyasında toplanan yüzlerce resim bir kitapta biraraya getirilerek mayıs ayında İsveç'te toplanacak olan Kuzey Kutbu'na komşu ülkelerin dışişleri bakanlarına dağıtılacak.
İmzalar Kuzey Kutbu’nda
Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nu korumak için başlattığı kampanyaya bugüne dek üç milyona yakın insan imzasıyla destek verdi. Greenpeace geçtiğimiz hafta bu imzaları cam bir kapsülün içinde Kuzey Kutbu’nun dört kilometre derinliğine bıraktı.
Greenpeace bu keşif seferinde bulunan Kuzey Buz Denizi yerlilerinden Josefina Skerk’in sözlerini aktardı.
“Kuzey Kutbu'nda kuzeyin el değmemiş eşsiz doğasını kendi gözümle görmüş biri olarak, bu uluslararası hareketin Kuzey Kutbu'nu korumak için bir araya gelmesi bana gelecek kuşaklar adına umut veriyor.
“Artık Kuzey Kutup Konseyi üyelerinin bu devamlı büyüyen hareketi dinlemesi ve dünyanın üstündeki bu el değmemiş alanı koruması gerekiyor.” (YY)