Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, tepki ve uyarılara rağmen nükleer programını sürdüren Kuzey Kore'ye yönelik ağır yaptırım kararı aldı.
ABD'nin girişimiyle hazırlanan Kuzey Kore ekonomisini hedefleyen karar tasarısı Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi.
BM nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana dokuzuncu kararı onaylamış oldu.
Tasarının kabul edilmesiyle birlikte Kuzey Kore’ye ham ve işlenmiş petrolle sıvı doğalgaz ihracatına kısıtlama getirildi.
Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan tekstil ihracatına da ambargo kararı alındı.
ABD'nin BM Daimi Temsilciliği‘nden yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore 8,5 milyon varil petrol ithal ediyor.
ABD'nin taslak tasarı metninde yer alan, Kuzey Kore hükümeti ve lideri Kim Jong Un'un şahsi mal varlıklarını dondurma ve seyahat yasağı getirilmesi gibi yaptırımlar tasarıda yer almadı. ABD'nin önceki taslak metninde yer alan bazı yaptırım maddelerin Rusya ve Çin'den itiraz geldiği belirtildi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, kabul edilen tasarıyla birlikte şimdiye kadar Kuzey Kore’ye yönelik en sert yaptırım kararlarının alındığını söyledi.
Tıklayın - ABD'den Kuzey Kore'ye: Büyük Bir Askeri Yanıt Veririz
Yeni yaptırımlar
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu karara göre Kuzey Kore’ye uygulanacak yaptırımlar şöyle...
* Petrol ihracatına sınırlama,
* Sıvı ve doğalgaz ithalatına yasaklama,
* Kumaş ve kısmen tamamlanmış giysiler de dahil olmak üzere tekstil ithalatına yasaklama,
* Kargo gemilerinin giriş çıkışlarının kontrol alınması ve gittikleri ülkelerin limanlarında aranması,
* Kuzey Kore vatandaşlarına ülke dışında bazı istisnalar dışında çalışma yasağı. Buna göre, ülke dışındaki Kuzey Koreliler çalışma izinlerinin süresi doluncaya kadar çalışabilecek, ancak işçilerin çalışma izinleri yenilenmeyecek. BM'nin verilerine göre Kuzey Kore 50 bin işçiyi ülkeye döviz girişinin sağlanması için ülke dışına çalışmaya gönderiyor. Böylece ülkeye yılda 2 milyar 300 bin dolar döviz girmesi hedefleniyor.
Tepkiler
Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'da, cezaî önlemlerin sorunu çözmeyeceği, yaptırımların amacının Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlanması olması gerektiği yorumu yapıldı.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı tasarının onaylanmasının uluslararası toplumun Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirme çabalarını tolere etmeyeceğinin kararlı bir göstergesi olduğunu belirtti.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe kararın Kuzey Kore'ye "ciddi bir uyarı" olduğunu, Kuzey Kore'nin faaliyetlerinin ülkeyi diplomatik izolasyon ve ekonomik baskıya sürüklediğini söyledi. (YY)
Kaynak: Amerikanın Sesi, DHA, Deutsche Welle Türkçe