Kuzey Kore’deki Songdowon Uluslararası Çocuk Kampı, yüzme havuzları ve su kaydıraklarıyla yıllardır tüm dünyadan çocukları misafir ediyor.
1960’larda ilk açıldığında, Kuzey Kore Songdowon Uluslararası Çocuk Kampı dönemin komünist ülkelerinin birbirlerinin kültürlerini tanıdığı bir merkezdi. Deniz kenarında, çam ağaçlarının arasında kurulmuş bu yaz okulu, müttefik ülkelerden genç insanların buluşabileceği bir yerdi.
Komünizm döneminde öğrenci bulmakta zorlanmayan kamp, son yıllarda oldukça zor günler yaşıyor. BBC’den Kate Hoyland, hakkında çok bilgi bulunmayan bu kampı haberleştirdi.
Kampa beş yıl önce giden Valentina Boltacheva ile söyleşi yapan Hoyland, eski güzel günlerle bugünü karşılaştırıyor.
Rusya’nın en doğu kesimlerinde yer alan Vladivostok’tan gelen Boltacheva bugün 19 yaşında. 14 yaşındayken yerel yönetimin düzenlediği yarışmada ödül olarak Songdowon Kampı’nda tatil kazanmış. O yıl Kuzey Kore’ye gitme hakkı elde eden 30 Rusyalı çocuktan biriymiş.
Beyaz binaları ve geniş, renkli su kaydıraklarıyla Songdowon yaz kampı, okul notları yüksek olan çocukları yaz aylarında misafir ediyor. Songdowon, aynı zamanda her Temmuz ayında iki ila üç hafta süresince Kuzey Kore dışından gelen öğrencileri de konuk ediyor. Yaz okulunun organizatörleri çocuklar için kamp yapma, sabah egzersizleri ve lunaparklara ziyaret gibi aktiviteler düzenliyor.
"En iyi arkadaşlarım: Tom ve Jerry"
Ülke dışından gelen çocuklar, kültürel bir performans yapmakla görevlendiriliyorlar. Valentina’nın grubu Rus Dansı yapmayı tercih etmiş. Grup, uyumlu kıyafetlerle ve izleyicilerin alkışlı eşliğiyle gösterişli bir performans ortaya koymuşlar.
Valentina ziyaret ettiği sırada kamptaki Kuzey Koreli çocukların çoğu, 15 yaşından küçük çocuklar için kurulmuş bir siyasi organizasyon olan “Genç Önderler Birliği”ne üyeymiş. Kuzey Koreli liderlerin portreleri her yerdeymiş ve siyaset her zaman hayatın içindeymiş. Valentina, kaldıkları otelin her odasında Kim Il-sung ve Kim Jong-il’in portrelerine rastlamış.
Boltacheva, BBC’ye verdiği röportajından aktardıkları şöyle:
“İnsanlar çok vatanseverdi. Neredeyse her gün ulusal anıtlara çiçek bırakmaya giden ve milli marşlarını söyleyen insanlar gördük. Benim için oldukça sıradışıydı.
“Yemekler, tamamen milli Kuzey Kore yemekleri olmalarına rağmen, asla aç hissetmedim.
“Bizlerle Koreli öğrencilerin konaklama yerleri ayrıydı. Ancak hiçbir gariplik hissetmedim ve İngilizce ile biraz Rusça konuşabilen iki Kuzey Koreli arkadaş edindim. Kendilerine ‘Tom ve Jerry’ denmesini istiyorlardı, o yüzden gerçek adlarını bilmiyorum. Onlarla kürek çekmeye gittik ve çok eğlendik. Aile, spor ve kültür gibi konularda konuştuk. Farklı ülkelerdeki eğitim sistemleri hakkında da konuştuk.”
Kim Jong-un çözüm arıyor
Bugün Songdowon yataklarını doldurmakta güçlük çekiyor. Kanadalı kar gütmeyen bir kuruluş olan Pyongyang Değişim Projesi, Kuzey Kore’yle kültür alışverişine destek oluyor. Proje’nin kurucularından Matthew Reichel, kampın son yıllarda artan sorunlarını şöyle açıklıyor: “Kamp uluslararası olmalı, kurulma amaçlarından biri de buydu. Eğer yabancı öğrencileri olmazsa kurulma hedefi başarısızlığa uğrar. Organizatörler Rusya’dan, Çin’den, Moğolistan’dan, Vietnam’dan, hatta Tanzanya’dan bile öğrencilerin ilgisini çekebilmek için burs fırsatları ve düşük okul ücretleri sunuyorlar. Ancak her yıl işleri daha da zorlaşıyor.
“Öğrencilerin çoğu Çin’den geliyor. Kamp ne kadar ucuz olsa da, ülkede iki hafta kalmak 300 dolar civarında tutuyor. Kuzey Kore artık Çinli turistlerin çoğu için bir turizm lokasyonu değil. Çinliler gitmek istedikleri yerler konusunda daha seçici olmaya başladılar ve artık Avrupa, ABD ve Kanada gibi yerlere gitmeyi tercih ediyorlar. Yanı sıra Güney Kore de çocuklar için yaz okulları düzenliyor. Çok fazla rekabet var.”
Güney Kore gazetesi JoongAng Daily’ye göre, Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un da bu soruna bir çözüm bulmak için endüstriyel bir liman olan Wonsan’ı dünya standartlarında bir konaklama bölgesine çevirmeyi hedefliyor.
Reichel’e göre de Wonsan’ın doğal güzellikleri kayda değer: “Güzel bir sahil şeridi ile deniz manzarası ve muhteşem dağlar var ve Kuzey Koreliler bu durumdan yararlanmak niyetindeler. Biliyorum ki Kuzey Kore’nin doğal güzelliği ülkeyi ziyaret eden az sayıda Batılının aklına gelen ilk şey değil. Onlar genellikle politik sistemi görmek için Kuzey Kore’ye gidiyorlar. Pyongyng’dan 6 saatlik yolculuk süresiyle ulaşımı da kolay değil.”
Kuzey Kore artık Valentina’nın da tatile gitmek istediği mekanlardan değil. Boltacheva, “Hayalim Avrupa ülkelerini gezmek” diyor. (BOT/HK)
* BBC'nin haberinden çevirip derleyen: Batur Ozan Togay