Kuir Kıbrıs Derneği, Kıbrıs’ın kuzeyinde 24 Haziran’da düzenlenecek belediye seçimleri öncesi LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü belediye başkan adaylarının imzasına açtı.
24 Mayıs’ta imzaya açılan protokolü şimdiye kadar altı belediye başkanı adayı imzaladı:
* Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Belediyesi Başkan adayı Birol Karaman,
* Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Belediye Başkan adayı Aziz Kaya,
* Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ve seçimlerde yeniden aday olan Mehmet Harmancı,
* Toplumcu Demokrasi Partisi İskele Belediyesi Başkan adayı Cemaliye Soğancı,
* Mağusa’dan bağımsız belediye başkan adayı Ulaş Gökçe,
* Gönyeli’den bağımsız belediye başkan adayı Mustafa Erk.
Kuir Kıbrıs Derneği’nden avukat Faika Deniz Paşa “İmza sayısının artmasını bekliyoruz. Henüz kesinleşmiş randevu yok ama adayların ekiplerinden bizi arayıp metni incelemek istediklerini söyleyenler oluyor” dedi.
Protokol metninde adaylara LGBTİ hakları konusundaki sorumlulukları hatırlatılıyor.
Belediye seçimlerinde, LGBTİ hareketinden adaylar da yer alıyor. 17 Mayıs Onur Yürüyüşü Komitesi’nde Toplumcu Demokrasi Partisi ve Bağımsızlık Yolu temsilcileri olarak yer alan üç kişi Lefkoşa’da Toplumcu Demokrasi Partisi listesinde belediye meclis üyeliğine aday oldu.
"Belediyelerin önemli bir rolü var"
Kuir Kıbrıs Derneği’nden Faika Deniz Paşa
“LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın birçok kez yakın çevreden kaynaklandığını ve yerel yönetimlerin de sorumlu olduğu alanların bu çerçevede farklılık göstermediğini deneyimliyoruz. Bu doğrultuda belediyelerin LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerinin korunması ve iyileştirilmesi ile ilgili, merkezi kurumlar kadar önemli ve kendine özgü bir rolü olduğuna inanıyoruz.
“Belediyelerden, toplumda marjinelleştirilmiş, yoksullaştırılmış bir grup olarak, LGBTİ+’ların yerelde kamu hizmetlerine erişim, sağlık hakkı, barınma hakkı, çalışma hakkı ve ulaşım hakkından yararlanmaya dair mevcut ayrımcılığın önüne geçmelerini ve bu haklardan eşit olarak yararlanılmasını sağlamak için gereken politikaları hayata geçirmelerini talep ediyoruz.
“Aynı şekilde, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın ve şiddetin hem belediye kurumları, hem de belediye sınırları içerisinde engellemek, LGBTİ+’ların güvenliğini artırmak, LGBTİ+’ları yok sayan zihniyetin karşısında durmak ve görünürlük kazandırmak ve cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda farkındalığı artırmak için ellerinde bulunan imkanları değerlendirmelerini, bu doğrultuda adımlar atmalarını talep ediyoruz. Bu doğrultuda da LGBTİ+’ların deneyimlerini göz önüne almanın ve LGBTİ+ dernek ve oluşumlarıyla işbirliği yapmanın önemli olduğuna inanıyoruz.
“Kısacası hayatın her alanında yer alan LGBTİ+’ların yerel yönetimlerin de her basamağında, karar verici, yönetici, çalışan ve faydalanıcı olarak yer alabildiği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı pekiştirmeyen, bunun karşısında olan ve bununla mücadele eden katılımcı, toplumsal cinsiyet özgürlükçü belediyeler talep ediyoruz.”
Eşcinsellik ceza yasasından 2014’te çıktı
Kıbrıs’ın kuzeyinde, erkekler arası cinsel ilişki yasalarda “doğaya aykırı cinsi münasebet” olarak tanımlanıyor ve suç sayılıyordu. Bu yasadaki değişiklik 27 Ocak 2014’te kabul edildi ve eşcinsellik suç olmaktan çıktı.
Ceza yasasının değişmesinin ikinci yıldönümünde Lefkoşa Türk Belediyesi ve Geçitkale Belediyesi’ne gökkuşağı bayraklar astılardı.
Ayrıca Harmancı’nın belediye başkanlığı döneminde, Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ve Komisyonu kurulmuş, ayrıca kadın sığınmaevi açılmıştı. Politikalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık olmaması yönünde adımlar atan Lefkoşa Türk Belediyesi, LGBT farkındalık semineri de düzenlenmişti. Ayrıca 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün’de de, Lefkoşa’daki çemberler gökkuşağı bayraklarıyla süslenmişti.
"LGBTİ+ dostu belediye başkanı olacağımı taahhüt ederim"
Kuir Kıbrıs'ın hazırladığı LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü şöyle:
* Aday olduğum kentte eşitlikçi ve özgürlükçü, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi ve LGBTİ+ kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunması ve iyileştirilmesi için somut adımlar atmayı, * LGBTİ+’lerin yerelde kamu hizmetlerine erişebilmeleri, sağlık hakkı, barınma hakkı, çalışma hakkı ve ulaşım hakkından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaları hayata geçirmeyi, * Bütçelerimizi hazırlarken bu politikaları göz önünde bulundurmayı, * Şehir hizmetlerinin kapsayıcı biçimde sağlanması amacıyla LGBTİ+ dernek ve oluşumlarıyla işbirliği yapmayı, * Diyalog geliştirme amaçlı, belediyenin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında çalışan sivil toplum kuruluşları ile ilgili konularda sürekli diyalog içinde olması için bir birim ve/ya personel görevlendirmeyi, * Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında çalışan sivil toplum kuruluşlarının; Belediye’nin ilgili birimleri, merkezleri veya benzeri yerel yapıları ile birlikte ortak proje veya etkinlik gerçekleştirmesine destek olmayı, * Belediye içinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsayan ayrımcılık karşıtı bir tüzük hazırlamayı, * Belediye çalışanlarına LGBTİ+ hakları ve ayrımcılık konusunda meslek içi eğitimler düzenlemeyi, * Belediye birimlerine dair iş ilanlarında, işe alım ve terfi süreçlerinde LGBTI+ çalışanlara herkesle eşit fırsat tanınması için politika geliştirmeyi, * Belediyenin işlettiği kültür-sanat merkezlerinde ve sosyal merkezlerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularını ele alınması veya bunların desteklenmesini teşvik etmeyi, * Belediyenin mevcut basın yayın ve internet alanlarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliğine ve ayrımcılık yasağına dair bilgilendirmeler için alan sağlamayı, LGBTİ+ dostu kent ve belediye başkanı olacağımı taahhüt ederim. |
(ÇT)