"KKTC Su Temin Projesi"nin açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in katıldığı bir törenle gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı ve Kuzey Kıbrıs Başbakanı Soyer, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş boru hattının vanasını birlikte açtı.
Projenin Anamur İlçe Stadyumu yanındaki alanda düzenlenen Türkiye ayağındaki törenin ardından Kuzey Kıbrıs'ta de ayrı bir tören düzenlenecek.
Kalyoncu: Bu su gün gelecek barış suyu olacak
Törende ilk konuşmayı yapan Kuzey Kıbrıs Başbakanı Kalyoncu, “Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır. Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun” dedi.
Davutuoğlu: Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli Türkiye
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında projenin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ı kenetleyeceğini söylerken, 7 bin 525 kişiye iş imkanı sağlayacağını da berlirtti. Davutoğlu, “1 Kasım’a hazır mısınız?” diye sordu:
“Bugün Anadolu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir kez daha kucaklaşıyor. Dünya çağında bir projeyi Kıbrıs’a hediye ediyoruz, bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın. İşte her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli işte dünyaya meydan okuyan Türkiye.
“Bu rekorları dünyaya nişan olarak yazmaya hazır mısınız? 1 Kasım’a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanlara biriz demeye hazır mısınız? Kardeşliğe hazır mıyız?”
Akıncı: Yeşil ada olacağız
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı, Ankara katliamında öldürülenleri andı, huzur ve barış temennisini iletti:
“Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde su petrolden daha önemli hale geldi. Bu su Kıbrıs’ın üretimini artıracak. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya döndürecek.
“Gerçek anlamda bir barış suyunu konuştuğumuz ben de teyit etmek isterim. Bu projeye büyük emek, büyük takip ve ilgisini esirgemeyen Sayın Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onun iradesi olmasa bu konuda hala bir sonuç almış olmazdık, bunu söylemek benim vicdan borcumdur.”
Erdoğan: Her olayda bakan istifası istemek nedir?
“Bu millet karadan gemileri yürüttü, bu millet boğazın altından Marmaray’ı inşa etti” diyen Erdoğan ise, projeyle ilgili detayları anlattı.
Ardından muhalefet partilerini eleştirdi. Her katliamdan sonra bakanların istifasının istenmesini eleştiren Erdoğan, Atatürk Orman Çiftliği'ne kurulan ve hakkında birçok devam eden dava bulunan “Cumhurbaşkanlığı Sarayı”nın kaçak olarak yapıldığını söyleyenlere “kuzu kuzu geleceksiniz” dedi.
“Dikkat ediniz, Türkiye ne zaman güçlense önüne hemen bir takım engeller çıkartılmıştır. Güvenlik güçlerimiz terör örgütlerine tarihin en büyük darbelerini vuruyor ve vurmaya devam edecek. Bizi üzen siyasi partilerimizin onlardan beklediğimiz birliği gösteremiyor olmasıdır.
“Saldırı sonrası bile partilerimiz birliği ortaya koyamadılar. Şu bakan bu bakan istifa etsin diyorlar. Peki bu ülkede Sivas olayları olduğunda iktidarda kimler vardı? Neden o zaman bu istifaları yapmadınız ve yaptırmadınız? Her olayda bakan istifası istemek nedir?
“Devlete iftira atan siyasetçiler Türkiye’nin terörle mücadelesindeki en büyük handikaptır. Medya olarak, siyasi partiler olarak bir arada olsak o örgütler değil bomba, mantar tabancası bile patlamazlar.
“Türkiye’nin halkın oylarıyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak, yatıyorlar, kalkıyorlar ana muhalefeti kaçak saray, yavru muhalefeti kaçak saray.
Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ne kaçak sarayı be. Önce ne diyorlardı, biz oraya gitmeyiz, sonra çağrılırsak gideriz dediler. Ya eninde sonunda bunu yapacaksınız kuzu kuzu geleceksiniz.”
KKTC Su Temin Projesi nedir?
Kuzey Kıbrıs'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması amaçlanan proje ile Türkiye’de Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı proje dört senede tamamlandı. 7 Ağustos'ta deniz geçiş boru hattı çalışmaları sona erdikten sonra 24 Ekim’de su ilk kez Geçitköy Barajı’na aktarılmıştı.
Su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla Kuzey Kıbrıs'a ulaştırılıyor.
Yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte bulunuyor ve 1600 milimetre çapında. (ÇT)