Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanı Talip Atalay'ın "Yasalarımıza göre imam-hatip okulları kurmalıyız" açıklamasının ardından Kuzey Kıbrıs, imam hatip liselerini tartışmaya başladı.
Kuzey Kıbrıs'a bugüne kadar camilerin müezzin kadrosu Türkiye'den tayin ediliyordu. Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanlığı, personel ihtiyacını karşılamak için okul açmayı gündeme getirirken kamuoyundan bu duruma tepki geliyor.
Ülkenin kendi din adamlarını yetiştirmesi gerektiğini ifade eden Talip Atalay, "İmam Hatip Lisesi bir ihtiyaç" dedi.
"İmam tartışması Kıbrıs'a ait değil"
bianet'in sorularını yanıtlayan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, Kıbrıs'taki dini geleneklerin ve Müslüman olma halinin ağırlığı olan bir kültürel yapı olmadığını ve imam hatip tartışmasının Türkiye'nin yönlendirmesiyle oluştuğunu söyledi.
* Kuzey Kıbrıs'ın dinle ilişkisi bayramdan bayrama ve cenazeden cenazeyedir. Buradaki kültürel geçmiş böyle şekillenmiş. Bu yüzden birkaç imamın Türkiye'den gelmesi sıkıntı yaratmıyordu.
* Ancak son 10 yılda cemaati olmayan camiiler kurulmaya, her köye bir cami yapılmaya başlandı. Böylece suni bir ihtiyaç yaratıldı.
* Bu Kıbrıs'a ait bir gündem değil, Türkiye'den ithal bir tartışmadır. Kıbrıs'ta değişen bir din algısı var ve bu Türkiye'nin yönlendirmesiyle oluşuyor. Kıbrıs'a ait değil.
"İmamların cemaati yok"
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ise, "Kıbrıs'ın büyük kesimi bu tartışmaya tepkili. Bunu, Kıbrıs'ın kültürel geleneklerine saldırı olarak görüyorlar" dedi.
* Bu ideolojik bir tercihtir. Kuzey Kıbrıs'ta 182 cami var; 161 okul var. Cami yapmaya devam ediliyor ve bütçeden çok büyük bir para ayrılıyor. Oysaki cemaat bile yok. İmamlar işleri olmadığı için başka işlerle uğraşıyor.
Dava açma hazırlığında olan Kıbrıslı yazar ve siyasetçilerin olduğunu da söyleyen Elçi, "Bu ihtiyaç yaratılıyor, yapay. Bu son 10 yıldır süregelen bir durum" dedi.
"Karşı duruş sergileyeceğiz"
Din İşleri Başkanı Talip Atalay'ın bir süredir gündeme getirdiği tartışma Haspolat Endüstri Meslek Lisesi'ne imam hatip bölümü açılması için çalışmaların başlamasıyla sonuçlandı.
Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan dün (14 Kasım 2011) okul yönetimine konuyla ilgili bildirimde bulunuldu.
Okul bünyesinde açılacak imam hatip bölümüne alınacak 30 öğrenci, Lefkoşa'daki Kaymaklı Camisi yurdunda yatılı olarak kalacak.
Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar gereği, 9'uncu sınıflara bir sınıf açılacağı ve hemen bunun müfredat programına dâhil edileceği belirtildi.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'nın (KTOEÖS) Genel Başkanı Tahir Gökçebel gazeteye yaptığı açıklamada, konuyla ilgili öğretmenlerle istişare ederek, karşı duruş sergileyeceklerini belirtti.
Gökçebel, "Sendika olarak toplanıp değerlendirme yaptık, kabul edebileceğimiz bir şey değildir." dedi. (IC)