Filiz Yavuz’un imza attığı Beni “Akkuyu”larda Merdivensiz Bıraktın “Türkiye’nin nükleerle imtihanı” altbaşlığını taşıyor.
Yavuz Türkiye’nin geleceğini belirleyecek gelişmelerden biri olarak kabul edilen nükleer enerji kullanımına kapsamlı bir atıyor kitabında. Sürekli karşımıza çıkan “enerji ihtiyacına” çözüm olarak neden nükleer enerjinin sunulduğunu sorguluyor.
Bu yöntemin tehlikelerini vurguluyor ve topluma empoze edilmeye çalışılan bitmek bilmeyen nükleer yanlısı argümanların ötesine geçerek genel geçer algılarla yönlendirilen bir konuda gerçekle uzanmaya çalışıyor. “Bizleri endişelendiren şeylerin ne olduğunu bilmeye ihtiyacımız var.”
Daha uzun süre gündemimizi oluşturacak bir konuda şeffaf bilgilerle kurgulanan kitapta günlük yaşamımızda çeşitli yayınlarda karşımıza çıkan nükleer enerji yanlısı ve karşıtı çok sayıda argüman ayrıntılı biçimde ele alınıyor.
Kitabın bütününde ortaya çıkan vurgulardan biri de nükleer enerjinin, etkilerinin ve karşısında büyüyen hareketin devamlılığı; Filiz Yavuz anlatımının sadeliği kadar dürüst yaklaşımıyla da okura sağlıklı bir bakış açısı sunuyor.
Dağın ve gençlerin sesi
“Yedi dağcı gencin önünde, Kaçkar Dağı göğe yükselmektedir. Doğanın kucağında bir hafta, yüreklerde umutlar, hayaller, kırıklıklar ve öfke... İçlerinden birinin, çakır gözlü Leyla’nın öfkesi çok tazedir. Fena halde huzurunu kaçıran bir keşfin ardından kendini dağlara vurmaya karar vermiştir. Ama geçmiş ve gelecek, yol boyunca gençlerin yakasını bırakmayacaktır. Zirve kendini hissettirdikçe, tehlikeler de aşklar da göz alıcı kar beyazlığıyla önlerinde serilecektir...”
Hacer Kılcıoğlu yeni romanı Dağ Sustu, Dağ Konuştu Türkiye’nin yüksek bir dağına tırmanmak için yola çıkan dağcı gençlerin zorlu tırmanışta kendi içlerindeki engelleri de aşma çabasını anlatıyor.
Gençlerin yolu bir yandan zirve bir yandan yetişkinlik yoludur. Doğanın mucizeleri ve gücü, onun karşısında kendini sınayan gençler... Kitap gençlerin iç dünyasına bakarken farklı konulara onların gözünden de yaklaşmayı deniyor.
Büyük Fikirler
Kafka Kitap Penguin Yayınevi’nin “Great İdeas” dizisini “Büyük Fikirler” adıyla Türkiyeli okuyucuyla buluşturuyor.
Toplamda otuz kitaptan oluşacak dizinin ilk yayınlananları arasında Virginia Woolf’un “Bir Hava Taaruzu Sırasında Barış Üstüne Düşünceler” adlı denemelerinden oluşan seçkisi de var.
Sokak Gezintileri, Zanaatkarlık, Biyografi Sanatı kitapta yer alan denemelerden bazıları.
Büyük Fikirler dizisinin bir başka kitabı Sigmund Freud’un: Uygarlığa Dair Hoşnutsuzluğumuz. Freud’un olgunluk döneminde yazdığı bu kitapta bugünkü psikanalitik çerçevenin temelini oluşturan kavramları ve düşüncelerini neredeyse sohbet havasında dile getiriyor.
Büyük Fikirler’in ilk kitapları arasında Sun Zi imzalı Savaş Sanatı ve Çinceden bir çeviri Zen Ustaları da yer alıyor. Zen Ustaları’nın yazarları Wumen Huikai ve Kaku-an Shi en. Çeviriyi yapan ise Erdem Kurtuldu. (YY)
* Beni “Akkuyu”larda Merdivensiz Bıraktın, Filiz Yavuz, Can Yayınları, Şubat 2015, 230 sayfa.
* Dağ Sustu, Dağ Konuştu; Hacer Kılcıoğlu, Günışığı Kitaplığı, 2014, 181 sayfa.
* Büyük Fikirler Dizisi, Kafka Kitap, Şubat 2015