Yapılan oylamada, muhafazakarların 33 oyuyla hukuk komisyonu kurulması kabul edildi. 21 milletvekili hayır oyu kullandı.
Muhafazakar milletvekilleri savlarını Kuveyt'te kadınların seçilme hakkı kazandığı 2005'teki yasa değişikliğinde "kadın politikacıların İslami öğretilere uyması" koşulunun bulunmasına dayandırdı. Ülkede başörtüsü takma zorunluluğu yok.
Bunun üzerine bir önceki kabinede de bulunan hakkında soruşturma açılıyor.
2005'ten beri seçilme hakkı var, seçilen kadın yok
Parlamentodaki 50 koltuk seçimlerle belirleniyor. Kadınlar ülkedeki yaklaşık 360 bin seçmenin yüzde 55,4'ünü oluşturuyor ama kadın seçmenlerin yalnızca yarısı oy kullanıyor. İki seçimde 54 kadın aday parlamento için yarıştı ancak hiçbir kadın seçilmedi.
Ülkede Bakanlar Kurulu 16 üyeden oluşuyor. Bunların biri seçilmiş olmak zorunda. Geri kalan 15 bakansa ülke yönetimindeki Emir ya da onun ailesinden biri tarafından atanıyor. Böylece parlamento toplam 65 kişiden oluşuyor.
Eğitim Bakanı al Sebih bir önceki kabinede de atanarak yer almıştı. Al-Humoud ilk kez atanmıştı.
Yemin törenine, başları açık olan al-Sebih uzun, kapalı bir elbiseyle, al-Humoud ise etekle katılmıştı. Al-Sebih'in yeminine müdahale etmeyen muhafazakarlar, al-Humoud'un yeminini sık sık bölmeye çalıştı.
Ülkenin devlet başkanı olan Emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, kabineyle parlamento arasındaki ilişkilerin koptuğu gerekçesiyle parlamentoyu feshetmiş, 17 Mayıs'ta seçimler yapılmıştı. Seçimlerde Sünni ve Şii muhafazakarlar parlamentonun yarısından fazlasını oluşturuyor.
Yasama yetkisi olan milletvekilleri kabine üyelerini görevden uzaklaştırabiliyorlar ama kabinenin tamamını feshetmek gibi bir yetkileri yok.
Kuveyt'te kadınlara yönelik ayrımcılık
Kuveyt, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ni (CEDAW) 1994'te çekincelerle onaylamış durumda.
Ancak ülkede kadınların durumu olumsuz. Uluslararası Af Örgütü'nün 2008 raporuna göre özellikle Güney ve Güneydoğu Asya'dan gelen göçmen kadınlar eviçi işçi olarak çalıştırılıyor ve istismar ediliyorlar.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kuveyt biriminin Nisan 2008'de gerçekleştirdiği toplantıların raporuna göre, kadınlar kalkınma planlamasında ve siyasi süreçlerde toplumsal cinsiyeti dikkate almayan yasalar nedeniyle kenara itiliyorlar.
Kamu hizmetlerinde çalışanlar büyük oranda kadın. Ama önemli karar verici birimlerde yer almıyorlar. Özellikle medeni ve siyasi haklarla ilgili yasamada kadınlar ayrımcılığa uğruyor. UNDP'nin tavsiyeleri arasında ülkede bir kadın araştırmaları merkezinin kurulması da var. (TK/EZÖ)