ABD'li araştırmacıların Ulusal Bilim Vakfı ve Heising-Simons Vakfı'nın fonlarıyla yaptığı araştırmaya göre plastik kirliliği gezegenin en ıssız ve en uzak noktalarına kadar ulaştı.
Pasifik ve Atlas Okyanusları'nın kesişme noktasındaki 18 günlük araştırmada buz çekirdeklerinde plastik atıklara rastlandı.
Kuzeybatı Geçidi'ned iki deniz mili genişliğini kapsayan bir alanda yapılan araştıram 18 Temmuz'dan 4 Ağustos'a kadar sürdü.
18 buz çekirdeği çıkarıldı
Atık olma riski olan dört farklı noktadan, ikişer metre uzunluğunda, buzulların derin noktalarından 18 buz çekirdiği çıkarıldı.
"Görünce yumruk yemiş gibi olduk"
*Buz parçalarının içine karışan plastikler.
Buzuz kütlelerini inceleyen araştırmacılardan Jacob Strock, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Yakından baktığımızda, buz kütlelerinin gerçekten çok görünür bir şekilde çevre kirliliğine maruz kaldığını görüyoruz. Doğru aletleri kullanıp baktığınızda, midenize yumruk yemiş gibi oluyorsunuz."
Araştırma sonucunda toplanan buz çekirdeklerinden çıkan plastik parçaları daha da ayrıntılı bir şekilde incelenecek.
Uzmanlar, bu incelemeler sonucunda, kirliliğin mevcut seviyesinin okyanusdaki canlılara ve ekosisteme olan etkisini ölçmeyi hedefliyor.
Plastik çağında yaşıyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, dünyada şu ana kadar okyanuslara atılan plastik atıkları en az 100 milyon ton olarak hesaplandı.
Raporlara göre her yıl ortalama 14 milyon ton yeni atık okyanuslara karışıyor.
*Kaynak: Amerika'nın Sesi.