Türk Kütüphaneciler Derneği, "Milli Eğitim Bakanlığı bir zamanlar kendi yayınladığı kitapları sansürledi" başlığıyla yayınladığı açıklamayla kitaplara yönelik sansür ve soruşturmalara tepki gösterdi.
Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal'ın imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Önce, okul kitaplarında Halk Ozanı Yunus Emre'nin yüzlerce yıllık şiiri Talim Terbiye engeline takıldı. Daha da acı olanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu da "Şiirden beklenen kazanımlar sağlanmıştır" açıklaması yaparak sansürü olumlu buldu."
"Yunus Emre'ye sansür tartışmaları henüz soğumamışken 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında, Kaygusuz Abdal'ın "Nefes" şiirindeki Alevilik kültürüne ait kavramların yer aldığı dizelerin de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yazarlar komisyonu tarafından sansürlendiği ortaya çıktı."
"Şimdi de İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, "ahlaki olmayan bölümler içerdiği" gerekçesiyle John Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu."
Açıklamada, Steinbeck'in kitabının 1945 yılında MEB tarafından basılarak okullara dağıtıldığını, aynı kitabın yşne MEB tarafından 1991'de üçüncü defa yirmi bin adet basıldığının altını çizen açıklamada kütüphaneciler bakanlara şu soruları yöneltti:
" Acaba geçen zaman içerisinde MEB, söz konusu kitapları okuyan öğrenciler üzerinde ne gibi travma ve davranış bozuklukları gözlemledi ki 2013 yılında böyle bir tutum/yaklaşım değişikliğine gitti?"
"Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in İllerin "İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'na" açıklık getirmesi gerekiyor. Her il kendine göre kitapları sansürleyecek mi?"
"Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay; Halk Kütüphanelerinde de yasak yayın uygulamasına geçecek misiniz?"
Açıklamada İç İşleri Bakanlığı'nın 3 Ocak'ta kalkacağına ilişkin duyurusuna da değinilen açıklamada Bakan İdris Naim Şahin'e bugün itibariyle 22 bin kitap üzerindeki yasağın kalkıp kalkmadığı da soruldu. (EA/HK)