Grönland'da yaşayan kutup ayıları artık her foku yiyiyor.
Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Enstitüsü, Kuzey Kutbu Merkezi’nde yapılan bir araştırmada, Grönland’da yaşayan kutup ayılarının artık eskisinden daha farklı beslendiklerini ortaya koydu.
Eskiden sadece halkalı fok (ringed seal) yiyerek beslenen kutup ayıları, artık daha önce hiç yemedikleri Grönland foku ve balonlu fok (hooded seal) yiyor.
Sebebi iklim değişikliği
Kutup ayılarının diyetlerini değiştirmesinin temel sebebi küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleri.
Grönland’da buzullar küresel ısınma sonucu her yıl yaklaşık yüzde 1 azalıyor. Bu da kutup ayılarının habitatlarını Grönland foku ve balonlu foklarınkine yaklaştırılıyor. Önceden üreme alanları karadan 400 km uzakta olan bu foklar, artık 200 km uzakta. Ayrıca bu fok türleri bireysel yaşayan halkalı fokların tersine koloni halinde yaşadıkları için ayılar tarafından daha kolay avlanabiliyor.
Ayıların etleri artık daha zehirli
Halkalı foklar hayatlarının çoğunu Kuzey Kutbu’nun en az kirlenmiş sularında geçiriyor ve bu yüzden de daha az zehirli madde ihtiva ediyorlar. Oysa, ayıların yemeye başladığı diğer iki tür Avrupa denizlerinde uzun yollar kat ediyor ve bu denizlerdeki farklı balıkları yedikleri için her türlü zehri ihtiva edebiliyor.
Halk sağlığını da etkiliyor
Bu yüzden, 30 yıldır Grönlandlı avcıların avladığı 310 kutup ayısını inceleyen bilim insanları, özellikle son on beş yıl içinde kutup ayısı etindeki zehir oranında büyük artış gözledi. Bu durumun kutup ayılarının yanı sıra dolaylı olarak da Grönland’ın avcılıkla geçinen ve kutup ayısı etiyle beslenen halkın sağlığını da olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. (DAH/NV)
* Bu haberi phys.org sitesinden çevirdik.