Kaynak ve fotoğraflar: AA
Aydın'ın Kuşadası ilçesinin Kuştur mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında üst düzey bir yöneticiye ait olduğu düşünülen 2 bin 350 yıllık tümülüs (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecikler) yüzeye çıkarıldı.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Erön konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Batı Anadolu coğrafyasında bu kadar sağlam nitelikte anıt mezar çok zor buluyoruz. Arkeoloji dünyası için çok önemli. Çünkü o döneme ait bu tip anıt mezar pek yok. Helenistik dönem yani M.Ö 300-350 arasında bu kadar sağlam tümülüs anıt mezar mimarisi, Batı Anadolu'da sadece birkaç örnekte karşımıza çıkıyor. Bu açıdan büyük ses getirir bu çalışma. Duvar işçiliğinin çok kaliteli olduğunu zaten bize kanıtlıyor."
23 metre çapında dairesel bir alan içerisinde bulunan tümülüsün 1950'li yıllardan bu yana varlığının bilindiğini fakat üzerinin zamanla kapandığı için yerinin yeni saptanabildiğini belirten Erön, o dönem İyonya Medeniyeti içindeki Pygela yerleşim birimi olan bölgenin Efes'e yakın bir konumda bulunması nedeniyle bu kentten de yerleşim aldığını da ifade etti.
Yapının işçilik ve yapım tekniği açısından yüksek nitelikte olduğunu vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ise açıklamasında: "Kuşadası'nda kültür turizmini yeni yapılarla güçlendirmek, turizme armağan edecek yapıları ortaya çıkarmak adına önemli bir keşif olduğunu düşünüyorum. Mezarın büyüklüğü, yapım aşamasındaki işçilik, gömülü kişinin toplumsal statüsü açısından da ipuçları veriyor. Dönemin kralı, dönemin en üst düzey yöneticilerinden biri veya çok rütbeli bir komutanın gömülü olduğunu gösteriyor" dedi.
Bölgede bilimsel kazı başlatılması için girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Tuncer, mezarın kazılarla ziyaretçiye açılmasının bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu da belirtti.
(EŞ/AÖ)