Fotoğraf: Koruma altına alınan yavru ebabil kuşu (Arşiv) -AA
Yaban hayatı ve kuş uzmanları İstanbul'da tarihi Galata Kulesi'nin restorasyonu sırasında ebabil kuşlarına zarar gelebileceğini ve bu nedenle restorasyon zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Galata Kulesi'nde devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında inşaat iskelesi kuruldu.
#Ebabil yuvaları ve yavruları #GalataKulesi’ndeki restorasyon nedeniyle tehlikede. Restorasyonun ötelenmesi için lütfen yetkili kurumlara ulaşalım, harekete geçirelim. @MustafaYel59 @DogaDernegi @Trakus_org @simurgkusyuvasi @istanbulbld @TCKulturTurizm @birddetectiveTR https://t.co/aaOKTFL5oG
— HAKİM - Hayvan Hakları İzleme Komitesi (@hakim_komite) July 1, 2020
Ebabil kuşları her yıl mart ayında Afrika kıtasından Anadolu ve Avrupa'ya göç ediyor. Galata Kulesi de kuşların yuva yapıpı yavruladığı yerler arasında.
"Bakımı çok zordur"
Yaban Hayvanları Uzmanı, veteriner hekim Paria Tabatabatei, ebabil kuşlarının özveriyle bakılması gerektiğini belirterek, her saat başı beslenmesinin önemli olduğunu söyledi.
Tabatabatei, "Yuvalarına zarar gelmemesi gerekiyor, çok nazik hayvanlar. Bakımları çok zordur. Üreme sezonu açılmış durumda. Ağustosun sonuna kadar üremeye devam ederler. Mevsim değişikliklerinden dolayı üreme geç başlıyor eylül aylarına kadar sarkabilir. Öte yandan ebabiller koloni şeklinde, çok üreyen hayvanlardır" dedi.
"Ebabil kuşunu halk tanıyor ama kurumlar tanımıyor"
Yabani Kuş Uzmanı ve İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Egzotik ve Yaban Hayat Komisyon Sekreteri Nilay Tezsay ise kuşlara ve yuvalarına eylül sonuna kadar dokunulmaması gerektiğinin altını çizdi ve şu bilgileri verdi:
"Yavrular oradan ayrıldıktan sonra bu işleme girişebilirler. Yuvayı bozmaları hiç doğru değil. Zaten yuvanın olduğu yerde hiçbir şey yapılmaması gerekir. Tadilat, restorasyon yaparken tepeden tırnağa yapacaklarsa bu zaten yuvaların oradan tamamen atılması anlamına geliyor. Bunu yapmaya kimsenin hakkıyok.
"Son zamanlarda dikkat edilir oldu aslında ebail türüne. Eskisinden daha çok haber var, insanlar daha ilgili. Mesela geçen yıl İstanbul Üniversitesi'nde tadilat yapılırken 25 tane ebabil Veterinerlik Fakültesi'ne gitti. 25 ebabile bakmak çok zor. Birden bire önümüze bu kadar sayı gelince hiçbir gönüllü yetişemiyor. Ben bir ara 140 ebabil baktım kendi evimde, çok zor. Çok iyi bir yemek ekibi oluşturulmalı. Üç saatte bir beslemek gerekir. Yerde durmuyorlar bir de, karton kutunun kanatlarına tutunuyorlar. Galata Kulesi'nin duvarlarına tıraklarını geçirerek duruyorlar, o nedenle çok kıymetli o duvardaki girinti çıkıntılar. O doku da korunmalı bu arada.
Ebabil kuşu tanınıyor ama kurumlar tanımıyor. Bunu bilen biri fark etmezse kötü sonuçlar doğurabilir. Biz de bilen, uzmanlar olarak diyoruz ki, ölebilirler."
Bakanlık'a başvuru yapıldı
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkesi Başkanı, avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu ise "Kültür dediğiniz şey sadece binalar değil, doğasıyla, yaşanmışlıklarıyla da kültür" diyerek Kültür Bakanlığı'na restorasyonun ertelenmesi için başvuru yaptıklarını ve durumu izah ettiklerini söyledi. Tavşancıl-Kalafatoğlu "Şu an için cevap bekliyoruz, Bakanın olumlu dönüş yapacağına inanıyorum" dedi.
Öte yandan Simurg Kuş Yuvası Derneği de restorasyon sürecinin üreme mevsimi sonrasına bırakılması gerektiğini belirterek, CİMER'e başvuruda bulunduklarını söyledi. (AÖ)