Kurye Hakları Derneği, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgeye giderek arama kurtarma, yardım ve dayanışma çalışmalarına katılan bini aşkın moto kuryenin deneyimlerini ve olası depremlere dair kuryelerin önerilerini raporlaştırdı.
"Deprem Bölgesindeki Gönüllü Kuryelerin Deneyimleri Raporu" adıyla yayımlanan çalışmada, toplu veya bireysel olarak bölgeye giden 15 ilden 30 kurye ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile görüşmeler yapıldı.
Moto kuryeler ilk günden yola çıktı
Özellikle İstanbul'daki kurye derneklerinin depremin ilk saatlerinden itibaren harekete geçtiğinin belirtildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:
"2021'de kurulan Motosikletli Arama Kurtarma Derneği'nin de kurucuları arasında yer alan, AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, AKOM, AKUT gibi kurumlarla iş birliği içinde eğitimler alan İstanbul'daki kurye dernekleri başkanları ve yöneticileri deprem sabahı 07:00'de İstanbul Valiliği ile koordineli bir şekilde havaalanında toplanıyor.
Eğitimli onlarca kurye merkezi planlama doğrultusunda arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Kahramanmaraş ve Malatya'ya naklediliyor. İlk gün İstanbul'dan organize bir şekilde deprem bölgesine gidildiği gibi bireysel olarak da yola çıkanlar oluyor."
"AFAD'a bağlı motorize ekipler kurulmalı"
Raporun sonuç bölümünde ise "Deprem bölgesinde kaldığımız 1,5 ay boyunca ve sonrasında saha görüşmelerini yürüttüğümüz 3,5 ay süresince en çok öne çıkan iki kelime 'hazırlık' ve 'eğitim' oldu" tespitinde bulunuldu.
Kurye Hakları Derneği, raporda "Deprem(ler) öncesi hazırlık", "Deprem anı ve bölgesinde koordinasyon", "Organizasyon ve saha çalışması sonrası yapılması gerekenler" olmak üzere üç ana başlık altında şu önerileri sıraladı:
- Başta deprem bölgesinde çalışmalara gönüllü katılmış kuryeler olmak üzere isteyen tüm kuryelere Afet Bilinci, Arama Kurtarma, İlkyardım ve Amatör Telsizcilik eğitimleri verilmeli, kuryeler sertifikalandırılmalıdır.
- AFAD'a bağlı motorize ekipler kurulmalıdır. Ayrıca 112, İtfaiye gibi kritik görevdeki kurumların da özel motorize grupları olmalıdır. Bu konuda kuryelerden destek alınmalıdır.
- Büyük Marmara Depremi'ne hazırlık kapsamında başta İstanbul çevresindeki iller olmak üzere aktif faylara yakın illerde eğitimlerini tamamlamış, her an harekete geçmeye hazır birkaç yüz kişilik "Hızır Acil Kurye" grupları kurulmalıdır.
- Tüm kurye dernekleri, kuryelerin eğitim alması konusunda teşvik edilmeli ve kurumsal iş birliği temelinde desteklenmelidir. Depreme hazırlık konusunda yerel yönetimlere ve ilgili devlet kurumlarına projeler sunan derneklerin önerilerine ivedilikle dönüş yapılmalı. Yerel veya ulusal çapta kuryelerle ilgili yapılan planlamalara tecrübeli dernek yöneticileri dahil edilmelidir.
- Kuryelere İleri Sürüş Eğitimi ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Sadece motosiklet kullanmanın yetmediği, elverişsiz ve olağanüstü şartlarda zamanla ve imkansızlıklarla yarışıldığı bir ortama hızla ayak uydurulabilmesi için tüm kuryelerin İleri Sürüş Eğitimi'ne hâkim olması gerekmektedir.
- Kuryeler asgari düzeyde motosiklet bakım ve onarımı konusunda da eğitimden geçirilmelidir. Bir ustanın olmadığı ya da ani gelişen aksilikleri kendi başına çözme becerisine kuryeler sahip olmalıdır.
- Kuryeler zor şartlarda kendi ihtiyaçlarını giderebilmeli ve özellikle barınma gibi temel sorunlarını çözebilecek "kampçılık" gibi konularda kendilerini geliştirmelidir. •Sahada görev yapacak kuryelerin mini scooterlar ile veya zorlu koşullara ve dağ yollarına uygun olmayan motosikletler ile değil cross ve araziye uygun motosikletler ile çalışmasının imkanları yaratılmalıdır.
- Kuryelerin lojistik dışında acil personel taşıma görevi yapacağı da düşünülerek motosiklet ve araç ekipman tercihinde bu durum hesaba katılmalıdır.
- Kuryelerin oynadığı ve oynayabileceği rol düşünülerek deprem bütçesinden kuryelerin hazırlığı için pay ayrılmalıdır.
Kurye Hakları Derneği'nin "Deprem Bölgesindeki Gönüllü Kuryelerin Deneyimleri Raporu"nun tamamı için tıklayın
(VC)