* Fotoğraflar ve Kaynak: Anadolu Ajansı.
Manisa-Gölmarmara'da bulunan, ortalama 6 bin hektar büyüklüğünde alüvyal bir set gölü olan kuş cenneti Marmara Gölü, geçtiğimiz 10 yıllık süreçte yüzey alanının yüzde 98'lik kısmını kaybetti.
Manisa Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, göl alanın bir kısmında sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı için temiz su depolama ve rezerv alanı oluşturulacak.
Tarımsal üretim yapanlara ceza
Göl alanında kaçak yollarla ekilen bölgelerde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından organik tarım yapılacak.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945'te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan göl, suların çekilmesiyle gündeme gelmişti. Kuruyan göl alanında kaçak şekilde tarımsal üretim yapan kişilere cezalar kesilmişti.
Ombudsman başvurusu
Doğa Derneği, kurutulan Marmara Gölü'nün sadece yağmur sularıyla beslendiğini belirterek gölün kurumasında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın rolünün ortaya çıkarılması için 17 Haziran 2022'de Kamu Denetçiliği Kurumu'na (ombudsmana) başvuruda bulunmuştu.
Başvuruda, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan niteliği taşıyan ve Ramsar Sözleşmesi'ne göre korunması gereken Marmara Gölü için yöneticilerin, doğa ve insan haklarına aykırı tutum ve davranışlarının sonlandırılması istendi.
Doğa Derneği hukuk danışmanı Avukat Cem Altıparmak, başvuruyla ilgili şöyle demişti:
"Kamu İdaresinin hatalı kararları sebebiyle Marmara Gölü'nün kurumuş olması, iklim krizinin olumsuz sonuçlarını derinleştiren bir etkiye yol açıyor. Bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması ve doğa haklarının korunması için Kamu Denetçiliği Kurumu'na yaptığımız başvuru, Türkiye için de bir ilk."
Marmara GölüManisa, Gölmarmara'da bulunan göl, uluslararası öneme sahip bir Önemli Kuş Alanı. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülebiliyor. |
(TY)