Kurum Bakımından Topluma Geçişte Gençler çalıştayının sonuçları açıklandı. Çalıştay Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği ile Koruncuk Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlendi. Aralarında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da bulunduğu 25 kurum ve kuruluştan uzmanlar katıldı.
3 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenen çalıştayda gündeme gelen uluslararası araştırmalara göre devlet korumasından toplumsal hayata geçiş sürecine uyum sağlayamayan gençlerin yüzde 20'si suça, yüzde 15'i fuhuşa, yüzde 10'u da intihara sürükleniyor.
Türkiye’de ise kurumdan ayrılanlara ilişkin sağlıklı istatistikler bulunmuyor.
Devlet korumasından toplumsal hayata geçişte gençlerin iş dünyasında ve sosyal yaşamda karşılaştıkları zorlukları konu alan çalıştayda, Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği’nden Abdullah Oskay devletin kaliteli istatistik toplayıp kamuoyuyla paylaşmasının sorunun teşhisi ve çözümünde önemli rol oynayacağını belirtti.
Çalıştayda, devlet korumasında kalan çocukların ve devlet korumasından ayrılan gençlerin çok yaygın bir şekilde okul, iş ve sosyal yaşamda toplumsal dışlanma ve önyargıya maruz kaldığı ifade edildi.
Sorunlar, tespitler
Türkiye'deki sosyal politikaların yetersizliğinin dile getirildiği çalıştayda sözü edilen sorunlardan bazıları şöyle:
* Kurumlarda yetişen gençlerin bireysel sorunlarını kolektif düzleme çekmede birçok sorun yaşıyor.
Aileler gözardı ediliyor
* Bu gençlerin güvenip bağlanabileceği kişilerin olmaması ruh ve beden sağlıklarını olumsuz etkiliyor.
* Kurum bakımına alınan çocuk ve gençlerin aileleri güçlendirilmeden çocuk ve gencin yaşadığı sorun aileden izole şekilde çözülmeye çalışılıyor.
Bakanlık başarısız
* Çocuk ve gençlere kişisel gelişim eğitimleri vasıtasıyla temel yaşam becerilerini kazandırmada yetersiz kalınıyor.
* Kurum personeli rehberlik ve yönlendirme yapmada yetersiz kalıyor.
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devlet korumasından ayrılan gençlerin hayata tutunup tutunmadıklarını izleme ve yönlendirmede başarısız.
Katılımcılar
Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği’nin Koruncuk Vakfı ile birlikte düzenlediği çalıştaya Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Anadolu Gençlik Federasyonu, Bizim Çocuklar Gençlik Akademisi, İstanbul Koruyucu Aile Derneği, Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği, Malatya Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği, Konya Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği, Ankara Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği, Tüm Yurttan Ayrılanlar Derneği, Afyon Yurtayder, Nar Taneleri Projesi Koordinatörü, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Ulusal Gençlik Parlamentosu gibi kurumlardan temsilciler ve alanda çalışan sosyal hizmet uzmanları katıldı. (YY)