Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlere nazaran çok daha düşük gelir alıyor olmasının yarattığı soruna dikkat çekti.
Gürer, kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, medikolarda görev yapan ve özlük hakları açısından farklı statülere tabi olarak çalışmakta olan kurum hekimlerinin; kurum personeline yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak ayaktan teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri verdiğini belirtti.
Kurum hekimlerinin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işyeri hekimliği hizmetini de yürütmekte olduğunu ifade eden Gürer, kurum hekimleri ile Üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve diğer sağlık birimlerinde aynı unvan ve kıdemde görev yapan hekimler arasında ciddi ücret farklılıkların bulunduğunu vurguladı.
Kurum hekimlerinin, aynı işi yapma, aynı unvan ve kıdemde bulunmalarına rağmen sırf kadroları farklı kurumlarda bulundukları için mağdur olmalarının Anayasa’nın eşitlik ilkesiyle de bağdaşmadığını ifade eden Gürer, bu konuda bir düzenleme yapılıp, kurum hekimlerinin de hak ettikleri ücretleri almasının sağlanmasını istedi.
“Döner sermaye alamıyorlar”
Kamu hizmetlerinde görev yapmakta olan Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı her derecedeki tedavi ve rehabilitasyon kurumlarında çalışan hekim ve diş hekimlerinin almakta oldukları aylıkların yanı sıra döner sermaye gelirlerinden de faydalandığını belirten Gürer, şunları söyledi:
“Bir kısmı emekli maaşlarına da yansımak kaydıyla ek ödeme alırken kurum hekimlerinin döner sermaye gibi ek gelirleri yoktur.
“57 saat olan işyeri hekimliği 30 saate düşürüldü”
“Bu mağduriyetin giderilmesi için Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 Sayılı Yasa ile 1219 sayılı yasanın 12.maddesinde değişiklik yapılarak kurum hekimlerine özlük haklarında iyileştirme yapılmadığı için mesai saatleri haricinde ayda 57 saat işyeri hekimliği yapabilme yetkisi verildi ancak 6514 Sayılı Torba Kanun ile aynı maddesiyle bütün kamu hekimlerine işyeri hekimliği yapma hakkı tanındığı.
“Mesai saati haricinde işyeri hekimliği uygulaması, mahalli idarelerde ve kurum hekimliklerinde çalışanlar için bir ayrıcalık olmaktan çıkmış ve ayrıca 57 saat olan işyeri hekimliği yapma hakları 30 saate düşürülmüştür.
“Yapılan düzenlemeler, diğer kamu hekimlerinin emekli maaşlarına da iyileştirme getirirken, Kurum hekimleri hem çalışırken hem emekliliklerinde mağdur edilmişlerdir. Bu durum Anayasa’nın eşit işe eşit ücret ilkesine aykırıdır.
“Kurum hekimlerinin mağduriyeti giderilmeli”
“Döner sermaye gelirleri olmadığı gerekçesiyle son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle TSK hekimlerine, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde çalışan hekimlere, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde görev yapan hekimlere ve Çalışma Bakanlığında görev yapan hekimlere ek ödeme verilmiş ve kurum hekimleri aleyhine makas daha da açılmıştır.
“Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, medikolarda fiilen çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere tabip ve diş tabiplerine mesai saatleri harici 57 saat işyeri hekimliği yapma yetkisi tekrar verilmelidir.
“Kurum hekimleri, aynı işi yapmaları, aynı unvan ve kıdemde bulunmalarına rağmen sırf kadroları farklı kurumlarda bulunduğu için mağdur edilmişlerdir. Eşitlik ilkesine aykırı olan bu mağduriyetler giderilmelidir.” (TP)