Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu.
Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün hayatını kaybettiği YPS saldırısı, AB ilerleme raporu, anayasa değişikliği, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması gibi konularda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TIKLAYIN: KURTULMUŞ: DERİK KAYMAKAMINA YÖNELİK SALDIRININ ANA FİLLER YAKALANDI
"Gerginliklerin çıkmaması için..."
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’ne seçimlere girmeyen Prof. Dr. Mehmed Özkan atandı.
Kurtulmuş bu konuyla ilgili şöyle dedi:
"Rektör seçimleri konusunda geçtiğimiz dönemlerde her rektör seçimi sırasında hemen hemen maalesef üniversitede kamplaşmalar olur. Şu tarafın adamı bu tarafın adamı diye... Rektörlük seçimi bittikten YÖK tarafından sıralama yapılıp Cumhurbaşkanı tarafından atandıktan sonra bile o tartışmalar devam ederdi. Zaten YÖK sıralıyor. Geçmişte de az oy alanın rektör seçildiği dönemler oldu. Gerginliklerin ortaya çıkmaması bakımından böyle bir KHK çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız da önüne konulan isimlerden birini seçmiş oldu."
“AB raporu yanlı”
Kurtulmuş, Avrupa Birliği İlerleme Raporu ile ilgili şöyle konuştu:
"AB İlerleme Raporu, tamamıyla Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak, siyaseten Türkiye'nin özellikle teröre karşı verdiği zor mücadelede, Türkiye'nin mücadelesini de bir şekilde etkileyebilecek olan yanlı bir rapordur. Bu raporun içeriğini kabul etmediğimizi, bu raporun yazılmasındaki düşüncenin de çok dostane olmadığını ifade etmek isterim. Kaldı ki Sayın Schulz'un açıkça tehditkar sözlerine de anlam vermek mümkün değil. Şimdiye kadar Türkiye, bu kadar çok terörle mücadelede nice badirelerden geçmişken bir kere Avrupa Birliği, çok yüksek perdeden, bu raporda ortaya koyduğu gibi, terörü lanetleyen bir cümle söylemiş midir?"
"Başkanlık sistemine geçiş"
Kurtulmuş, kapsamlı Anayasa değişikliğinin başka zamana burakılacağını, şu anda başkanlık sistemine geçişin alt yapısını yapacak olan anayasa değişikliği sistemi olduğunu söyledi.
" 330'u bulduğumuz an anayasa değişikliği Meclis'e gelir. 367'yi bulursan ne ala 367'yi bulsak bile millete gideriz. MHP ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gönlümüz arzu eder ki CHP de bu görüşmelerin bir parçası olsun. CHP'nin 'kapımız açıktır' sözüne karşı biz de şunu söylüyoruz; bizim kapımız da sonuna kadar açıktır. CHP, yeni anayasa değişikliği süreçleri içerisinde yer almak isterse, bütün görüşlerini getirebilir, bunları konuşabiliriz." (BK)
* Fotoğraf: Ahmet Bolat / Ankara / AA