Demokratik Topplum Partisi (DTP) Van milletvekili Fatma Kurtulan 12 Mart'ta Meclis’e sunduğu "Kadın-Erkek Eşitliği Daimi Komisyonu" kurulması için içtüzük değişikliği teklifiyle ilgili "Kadın örgütünden gelen biri olarak biliyorum ki eşitlik komisyonunun yıllardır kadınların önemli talepleri arasında yer alıyordu" dedi.
bianet'in görüştüğü Kurtulan "Kadın statüsünün, kadına dair yasaların gözden geçirilmesi ve bizzat taraftarları tarafından düzenlenmesine katkı sunacak bir yasal çerçeve DTP'li kadınlar olarak Meclis'e gelince hedeflediğimiz çalışmalar arasındaydı" diye konuştu.
"Koşulları olgunlaştırdıktan sonra bu anlamda yaşamın her alanında ayrımcılığa uğrayan kadının Meclis'te daimi komisyon bünyesinde durumunun iyileştirileceği inancıyla kanun teklifi verdiklerini" belirten Kurtulan "2007'de yapılan seçimde eskiye oranla kadının temsilinde düzelme olduysa da siyasette temsilin hala yüzde 9,1 oranında olduğunu" anımsattı.
"Siyasi parti tüzüklerinde kotaya dair birşey yok"
"3225 belediyeden sadece 18'i kadınlar başkanlık yapıyor, kadın vali hala yok. 850 kaymaktan sadece 14'ü kadın. Siyasi partilerin tüzüklerinde kotaya dair bir şey yok. Siyasi partiler yasasında da bu anlamda kota zorunluluk haline gelmeli. Tüm bunları ele alınca kadınlar için daimi komisyon kesinlikle gerekli. Dünyada örnekleri de var. Avusturya, Bosna Hersek, Hırvatistan gibi ülkelerde var."
Bir tek CHP'den yanıt aldım
"Ülkemizde yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığını çok bariz yaşıyoruz. Destek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana milletvekili Gaye Erbatur'la görüştük. Onlardan olumlu tepki aldık. Diğer partilerle temasa geçtim ancak kadın arkadaşları yerlerinde bulamadım, birbirimize dönmedik. Tasarı genel kurul gündemine geldiğinde de destek turlarına devam edeceğim. Kadın örgütlerinden görüşlerini aldım, bu konuda çeşitli temaslarda bulunduk, ortaklaştık. Onlar da destek verecekler. Teklif genel kurula henüz gelmedi."
Kurtulan eşitlik daimi komisyonu için kadın örgütlerden destek bekliyor
Teklifin genel kurula ne zaman gelebileceğimizi sorumuz da Kurtulan şöyle yanıtlıyor:
"Meclisin gündemi, yoğunluğu danışma kurulunda görüşülüyor, ama biraz da hükümet tarafından değerlendiriliyor. Acil olan gündemler öncelikli oluyor, kurula aniden de gelebiliyor, uzun da sürebiliyor. Bekliyoruz."
Kurtulan daimi komisyon için kadın örgütlerinden destek bekliyor:
"Sesimizi gür çıkarmalıyız bu, bizim için yaşamın her alanında çok önemli. Kadın örgütlerinden destek bekliyoruz."
SSGSS'yi kabul etmek mümkün değil
Kurtulan "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı (SSGSS) yasa tasarısına karşı mücadele eden kadınların taleplerini yürekten desteklediklerini" aktardı.
"Kadına mezarda emeklilik getiren, sosyal haklarını kısıtlayan kocaya babaya bağımlı hale getiren bu tasarıyı onaylamak mümkün değil." (NZ/GG)
* Fatma Kurtulan’ın verdiği içtüzük değişikliği teklifi ve gerekçesinin tam metni için tıklayınız.