Bursa, İnegöl'de Kürtlere yönelik milliyetçi saldırıların ardından 54 kişi gözaltına alındı; polis soruşturmayı sürdürüyor.
Dün akşamüstü iddialara göre minibüste alacak tartışması ya da minibüsün geçişinin engellenmesiyle başlayan kavga, dövülen Kürt kökenli şoförün arkadaşlarıyla saldırganları yaralamasının ardından Emniyete götürüldüğünde kalabalığın linç girişimiyle gelişti.
PKK aleyhine slogan atan grup kamu araçlarına zarar verdi; polisle çatıştı. Diğer grupsa İnegöl-Bursa yolunu ulaşıma kapattı. Valilik jandarmadan destek istedi. Olay sabaha karşı yatıştı. 21 polis ve dokuz vatandaş yaralandı.
"Hoş değil"
Bursa valisi Şehabettin Harput "Olaylara karışanların maalesef alkollü ve bilinçsizce hareket eden kişiler olduğunu, niçin ve neden böyle bir eylem yaptığını bilmediğini belirtmek istiyorum" dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay da “Hiçbir yerde bu tür istismarlara, bu tür provokasyonlara müsaade etmeyeceğiz. Üzerine çok şiddetli gideceğiz. Halk oylaması sürecinde bu tür şeylerin olabileceğini tahmin etmek zor değil” diye ekledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilçeden çıkan Bursa milletvekili Sedat Kızılcıklı "Sorunun kaynağı hakkında herkes farklı şeyler söylüyor. Güvenlik güçlerinin yürüttüğü soruşturmanın ardından gerçek sebep ortaya çıkacak" dedi.
"Birkaç kişi arasında yaşanan bir olayın ardından tahrik ve alkolün etkisi ile ne yazık ki hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı. Kimsenin, kendisini polisin yerine koymaya, suçun cezasını vermeye kalkışmaması gerekiyor."
İHD rapor hazırlayacak
İnsan Hakları Derneği (İHD) olayları incelemek için bir heyet hazırlıyor. Derneğin Marmara bölge sorumlusu Rıza Dalkılıç, bianet'e, cuma günü ilçede olmayı planladıklarını söyledi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) de bir heyet göndermeye hazırlanıyor.
Kürt göçü
İnegöl belediyesinin web sitesinde yer alan bilgilere göre, ilçe nüfusu 2007 sayımında 208 bin 314 kişi olarak belirlendi. Nüfusun 77 bin 866'sı köylerde yaşıyor.
Nüfus yerli halk Manavlardan oluşurken 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Balkan ve Kafkas göçmenleri; 1975'ten itibaren de Laz, Posof, Ardahan, Kars, Artvin / Şavşat, Çorum ve Yozgat yörelerinden yoğun göç aldı.
İlçede Boşnaklar, Gürcüler, Çerkezler, Ahıskalılar, Yörükler, Arnavutlar yaşıyor. 1990'da da Bulgaristan'dan Türkiye'ye sığınan "muhacır"lar geldi.
1950'lerden sonra sanayileşmeyle çekim merkezi haline gelen ilçeye son 30 yılda bir Kürt göçü de yaşandı. Dicle Üniversitesi'nden Doç. Dr. Rüstem Erkan'ın araştırmasına göre Kürtlerin yoğun olduğu 15 ilin nüfusuna kayıtlı olup diğer illerde ikamet edenlere bakıldığında Bursa 176 bin 183 kişiyle listenin üstlerinde.
Uludağ'ın eteklerinde yer alan ilçenin ekonomisi orman ürünleri ve bağlantılı imalat sanayine, tarıma dayanıyordu. 1980'lerden itibarense tekstil başta olmak üzere büyük sanayi de gelişti.
Sağ güçlü
2009 yerel seçimlerinde yüzde 46 oy alan AKP adayı Alinur Aktaş ilçe belediye başkanı seçildi. Daha sonra kapatılan DTP'nin adayı Mazhar İper 1,531 oy (yüzde 1,76) aldı. AKP'yi Saadet Partisi, MHP ve CHP takip etti. (EÜ)