Demokratik Toplum Kongresi (DTK), hafta sonu boyunca ülkenin farklı yerlerinden gelen akademisyen, siyasetçi, gazeteci ve aydınların katılımıyla "demokratik özerklik" talebinin tartışıldığı bir çalıştay düzenledi.
Diyarbakır'da Sümerpark içinde yer alan konferans salonunda yapılan iki günlük toplantıda DTK ve Barış ve Demokrasi Partisi'nin savunduğu model üzerine tartışıldı.
Çalıştaya katılanlar arasında DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra, Mehmet Altan, Cevat Öneş, Ali Bayramoğlu, Oral Çalışlar, Sırrı Süreyya Önder, Ayşe Hür, Altan Tan, Hüseyin Aykol, Ayhan Bilgen, Hakan Tahmaz ve Ertuğrul Kürkçü de vardı.
Türk, açılış konuşmasında şöyle dedi:
"Kürt Halkı, Türkiye'de önemli bir nüfusa sahiptir ve büyük bir coğrafyada çoğunluktadır. Demokratik Cumhuriyet ve Demokratik Özerklik talebinin, gerçekleşmesini istemektedir.
Sosyal, kültürel, kimliksel ve ekonomik alanlarda yönetime katılmak, yerinden yönetim ve yerindelik ilkesinin uygulamasını istemektedir. Kendi coğrafyasında, sadece kendisi için değil, tüm Kürdistani inanç ve kimliklerin, anayasal-yasal güvence altına alınmasını vazgeçilmez bir hak olarak görmektedir.
Bildiğiniz gibi, Demokratik Toplum Kongresi olarak, Türkiye'nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözümü için Demokratik Özerklik modelini öneriyoruz.
Bu modeli 2008 yılından beri savunuyoruz, tartışıyoruz. Gerek Demokratik Toplum Partisi (DTP) döneminde gerekse de Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) programında, bu önerimiz açıkça belirtilmekte ve savunulmaktadır. Bu modelimiz, iki gün boyunca yapacağımız tartışmalarla, içerdiği tüm boyutları ile daha açık ve anlaşılır hale geleceğine inanıyorum. Bu gibi çalıştayları daha sıklıkla yapmaya devam edeceğimizi de burada sizinle paylaşmak istiyorum.
Demokratik Özerkliğin, siyasal olarak nasıl örgütleneceği-kent meclislerinin oluşumu, hukuki olarak devletle nasıl bir ilişki kuracağı, sahip olacağı yasal statüsü, sosyal olarak öngördüğü toplumsal modeli, toplumsal güvenlik durumu, dil ve kültür boyutu gibi başlıklarda tüm müfredatıyla hep birlikte tartışacağız.
Dünya deneyimlerini gözden geçireceğiz, karşılaştırmalı olarak benzerliklerimiz ve farklılıklarımızı ortaya koymaya çalışacağız."
Çalıştayın ikinci gününde modele ilişkin bir taslak katılımcılara sunuldu ve tartışmalar taslak üzerinden devam etti. (EÜ)
* Bu haberde Fırat Haber Ajansı'ndan yararlandık,